Uit interne en externe onderzoeken, die hebben plaatsgevonden bij het Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede en de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), met vestigingen in Hengelo en Almelo, is gebleken dat er fouten zijn gemaakt bij de uitvoering van de schildwachtklierprocedure bij schaamlipkanker (vulvacarcinoom).

Hoger dan verwachte terugkeer ziekte

Eind 2012 bleek dat er bij patiënten met schaamlipkanker, die geopereerd waren met deze schildwachtklierprocedure, sprake was van een hoger dan verwachte terugkeer van de kanker in de lies. Op grond van deze resultaten hebben gynaecoloog-oncologen van het MST en ZGT een interne analyse uitgevoerd. Daarna heeft een externe commissie de bevindingen nader onderzocht.

Schildwachtklierprocedure niet conform protocol

Uit zowel het interne onderzoek, als het onderzoek van de externe commissie, is gebleken dat de schildwachtklierprocedure in de periode 2000 – 2012 bij sommige patiënten met schaamlipkanker niet volgens het daarvoor geldende protocol is uitgevoerd. Hierdoor is de veiligheid van deze operatie niet bij alle patiënten voldoende gewaarborgd geweest, zo laat het MST via haar website weten. Ook het ZGT heeft een persverklaring op haar website geplaatst.

SchaamlipkankerDoor fouten hogere kans op terugkeer kanker

Volgens de website van Medisch Contact ondergingen tussen 2000 en 2012, 56 vrouwen met vulvacarcinoom een schildwachtklierprocedure in Twente: 18 vrouwen in het ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) en 38 in het MST (Medisch Spectrum Twente). Bij zeven (12,5%) van hen is de ziekte in de lies teruggekeerd. Drie vrouwen zijn inmiddels aan de ziekte overleden. Het aantal vrouwen bij wie de ziekte is terug gekeerd, is hoger dan op basis van de literatuur mag worden verwacht: in een vergelijkbaar onderzoek kwam de ziekte bij 6 van de 259 patiënten (2,3%) terug.

Overlevingskansen aanzienlijk verminderd

Het dagblad Tubantia meldt op haar site, dat volgens het MST ‘niet met zekerheid te zeggen’ is dat het overlijden het directe gevolg is van de behandeling. Wel wordt erkend dat de overlevingskansen van die zeven vrouwen aanzienlijk verminderd zijn: 30 procent in plaats van 75 procent.

UMCG

Foto: KuiperCompagnions en UMCG

Sinds oktober 2012 behanding in UMCG

Alle patiënten die deze behandeling hebben ondergaan, zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd en worden begeleid door beide ziekenhuizen. Vanaf oktober 2012 worden patiënten met schaamlipkanker voor behandeling doorverwezen naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en wordt de behandeling in Twente niet meer uitgevoerd.

Toetsing kwaliteit gynaecologische oncologie

De Raad van Bestuur en het Medisch Stafbestuur van het MST hebben de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) de opdracht gegeven de kwaliteit van de gynaecologische oncologie in Twente te toetsen.

Niet iedereen acht zich voldoende voorgelicht

Bij letselschade-expert Yme Drost hebben zich slachtoffers en nabestaanden van de foutieve behandeling gemeld. Volgens Drost zitten zij nog met veel vragen en achten zij zich niet voldoende voorgelicht. Drost zegt in overleg te zullen treden met het MST om de nog levende vragen van patiënten en hun familieleden beantwoord te krijgen.