Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de vakbond FNV gaat zich inzetten voor een groep van 24 voormalige werknemers van de oude lycrafabriek van DuPont in Dordrecht. Deze mensen kampen met allerlei gezondheidsproblemen, mogelijk als gevolg het werken met een giftige stof. Dat meldde RTV Rijnmond gisteren.

De groep van twintig vrouwen en vier mannen werkte in de jaren zeventig en tachtig op de inpakafdeling van de Lycra-fabriek in Dordrecht. Ze kwamen daar in aanraking met de giftige stof DMAc. Het is al jaren bekend dat deze stof kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. De oud-werknemers kampen met gezondheidsproblemen als baarmoederhalskanker, onvruchtbaarheid, miskramen en doodgeboren kinderen. De fabriek is in 2004 gesloten.

Volgens de directeur van het BBZ, Marian Schaapman, gaat het de oud-werknemers niet eens zozeer om geld, maar willen ze allemaal vooral genoegdoening en erkenning. Ze zei ook enorm geschrokken te zijn en nog nooit zo’n grote zaak te hebben gezien. De juristen van het BBZ gaan in overleg met de werknemers om een strategie te bespreken. Er wordt vooralsnog geen gang naar de rechter gemaakt. De partijen hopen er met DuPont uit te komen, aldus RTV Rijnmond.

Schriftelijke reactie DuPont

Het bedrijf zegt in een schriftelijke reactie, dat ze de klachten van voormalige medewerkers van de Lycra-fabriek zeer serieus nemen. Ook erkent DuPont, dat ze wist van de risico’s van het werken met DMAc. Maar daarom had ze passende maatregelen genomen daar waar medewerkers in contact kwamen met vloeibare DMAc. Uit interne rapportages en medische testen blijkt volgens DuPont dat de waarden met betrekking tot blootstelling aan DMAc binnen de gestelde normen lagen. Chemours, het bedrijf waar het fabriekscomplex van DuPont in Dordrecht sinds kort onder valt, stelt dat DuPont altijd zorgvuldig heeft gehandeld met grote aandacht voor de gezondheid van de gemeenschap. Het bedrijf zegt open te staan  voor een gesprek met de FNV en zegde ook volledige medewerking toe aan het RIVM, dat onderzoek doet naar de gevolgen van de uitschoot van PFOA. Aldus het AD in haar bericht over Dupont.

Teflon

De DuPont-vestiging in Dordrecht kwam vorig jaar ook al in opspraak, omdat bij de productie van Teflon de giftige stof PFOA -kortweg C8 genoemd- werd gebruikt. Bloedwaarden van medewerkers bevatten soms duizend keer de toegestane hoeveelheid PFOA. Deze stof, die mogelijk kankerverwekkend is, verdwijnt moeilijk uit het lichaam en is na jaren nog in het bloed terug te vinden. Een Vandaag meldde dat ook (ex-)medewerkers van de Teflon-afdeling die met PFOA hebben gewerkt binnenkort een procedure tegen DuPont kunnen beginnen.