De Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) benadert nog dit jaar alle branches waarin wordt gewerkt met chroom 6 en waarin mogelijk gevaarlijke situaties bestaan. Aldus het Brabants Dagblad van 7 juni 2016. De Inspectie zal voorlichting geven en bovendien ‘waar nodig gericht optreden’.

Dat meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op Kamervragen naar aanleiding van de chroom 6-zaak in Tilburg. Kamerleden van de SP en de PvdA hadden vragen aan Asscher gesteld rond het nieuws dat honderden werknemers van het Tilburgse re-integratiebedrijf tROm in de periode 2004-2011 zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom 6 bij werk aan oude treinstellen. Inmiddels hebben zich meer dan 120 mensen bij de gemeente Tilburg gemeld in verband met dit dossier.

Onbekend is hoeveel van hen gezondheidsklachten hebben. De NS heeft tot op heden één schadeclaim ontvangen, aldus Asscher. De minister houdt zich in de beantwoording van de Kamervragen op de vlakte over de aansprakelijkheid in deze kwestie. Die ligt volgens de bewindsman ‘primair bij de werkgever’.

Onderzoek

Het Brabant Dagblad besteedde al eerder aandacht aan chroom 6. Begin mei werd nog bericht dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de werkomstandigheden in de werkplaats van NS-NedTrain. Daarnaast gaat de gemeente Tilburg een onafhankelijke vertrouwenscommissie instellen. Dat zei wethouder Erik de Ridder naar aanleiding van een reeks meldingen die bij onder meer het Brabants Dagblad zijn binnengekomen.

Veel oud-deelnemers maken gewag van het ontbreken van beschermingsmiddelen en een uiterst dwingende werksfeer.
“Bij allerlei kleinigheden werd meteen gedreigd met korten op je uitkering”, zei Hakim van Lee die een aantal maanden treinen schuurde en lakte. Mensen kunnen zich telefonisch melden bij het CAOP. “Maar dat zit in Den Haag. Bij de vertrouwenscommissie kunnen ze ook persoonlijk hun verhaal kwijt,” aldus De Ridder. Het onderzoek wordt ook ingesteld, omdat de gemeente voorziet dat er ook juridische procedures komen.

In september worden de eerste resultaten verwacht van het landelijke onderzoek naar het effect van chroom 6. De uitslagen van het Tilburgse onderzoek naar chroom 6 komen over uiterlijk 1,5 jaar vrij.

Bron: Brabants Dagblad