Chroom-6-slachtoffers sturen boze brief aan Defensie
Een stichting die de belangen van chroom-6-slachtoffers behartigt heeft een boze brief geschreven aan Defensie. Deze mensen, die ooit werkten in onderhoudswerkplekken van het leger en daar ziek werden, vinden de deze week bekendgemaakte compensatieregeling van Defensie veel te mager.
Dat melden diverse media, waaronder dagblad Tubantia.
De Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS uit in een open brief aan Defensie en de vakbonden haar ongenoegen. Volgens de stichting worden de zieke oud-werknemers opnieuw geschoffeerd en met een fooi weggestuurd.
,,De regeling zoals hij er nu ligt is herkenbaar gebaseerd als een inkooptraject met als doel maximaal resultaat tegen minimale kosten. Zo ga je met goederen en diensten om en niet met de door toedoen van Defensie gedupeerde oud-medewerkers”, valt er te lezen in de brief.
,,Dit kan zo niet langer en om die reden starten wij een offensief tegen de handelwijze van Defensie”, laat voorzitter Henk Coort van de stichting donderdagavond weten.
Wantrouwen
Gisteren bleek tijdens een bijeenkomst in Roermond over de compensatieregeling al dat het vertrouwen van de oud-werknemers in Defensie niet groot is. In de brief eisen ze nu een betere regeling die recht doet aan het leed dat hun is aangedaan.
Het gaat om vele honderden oud-werknemers van zogenoemde POMS-sites, waar NAVO-legermaterieel decennialang werd onderhouden met de giftige stof chroom-6 zonder dat de werknemers voldoende bescherming kregen. Velen werden daarvan ziek of stierven eraan. Defensie presenteerde deze week een compensatieregeling die echter veel ziekten uitsluit en volgens de slachtoffers een schijntje is.
Excuses
Afgelopen maandag erkende Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie dat het ministerie is tekortgeschoten door medewerkers decennia lang bloot te stellen aan de giftige chroom-6-verf. ,,We hebben fouten gemaakt, dat betreur ik en daarvoor bied ik alle medewerkers mijn excuses aan.”
Bij de krijgsmacht was al sinds 1973 bekend dat de verf gevaarlijk kon zijn. Toch werd er tussen 1984 en 2006 met het antiroestmiddel gewerkt op Navo-werkplaatsen langs de grens waar Nederlands defensiepersoneel het onderhoud van Amerikaans materieel verzorgde. In die periode werkten daar tussen de twee- tot drieduizend mensen. Daarvan werd een opvallend groot deel ziek, waarna oud-medewerkers de noodklok luidden.
Ook op vrijdag wordt een soortgelijke bijeenkomst over de compensatieregeling gehouden in Almelo. Naar verwachting zal de sfeer van wantrouwen ook daar duidelijk worden verwoord.
BRON: Tubantia.nl
Kijk voor meer informatie over chroom-6 op onze informatiepagina over chroom-6 en ons dossier Chroom-6.