De kankerverwekkende Chroom-6–verf, die defensie op verschillende werkplaatsen gebruikte, kan ook de vruchtbaarheid van medewerkers aantasten. Ook tast de verf het eigen DNA aan en heeft het effecten op het nageslacht. Dat zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht in het programma EenVandaag.

De invloed van Chroom-6 is eerder wetenschappelijk onderzocht bij metaalarbeiders in India. Zij werkten lange tijd vrijwel onbeschermd met Chroom-6. Het bleek dat hun vruchtbaarheid drastisch afnam.

“Dat er effecten zijn op de foetus bij proefdieren is zonneklaar”

Van den Berg zegt in EenVandaag: “Als je kijkt wat die stof doet, dan tast het het DNA aan. Ook het DNA in zaadcellen, het sperma. Als dat gebeurt, zou het kunnen dat de kwaliteit afneemt waardoor bij bevruchting een foetus ontstaat die langzamer gaat groeien. Het blijkt uit proefdieronderzoek dat de foetus geremd wordt in de ontwikkeling. Wat dat later betekent, na de geboorte en op de langere termijn, is volstrekt onduidelijk. Dat er effecten zijn op de foetus bij proefdieren is zonneklaar.”

chroom 6 DNA“Zich uitbreidende olievlek”

Letselschade-expert Yme Drost zegt dat het aantal slachtoffers van de giftige camouflageverf zich als een olievlek uitbreidt. “Eerst waren het uitsluitend de werknemers van de vijf Nederlandse POMS-site van de NAVO die met Chroom-6 in contact zouden zijn gekomen. Inmiddels zijn alle krijgsmachtonderdelen er bij betrokken. Ook zijn niet alleen werknemers van defensie slachtoffer, maar ook werknemers van bedrijven die voor defensie hebben gewerkt. En nu blijkt als klap op de vuurpijl dat ook partners en nakomelingen van de slachtoffers mogelijk getroffen zijn”, aldus Drost.

Ruim 170 meldingen

Drost, die inmiddels ruim 170 meldingen van getroffen ex-werknemers en hun nabestaanden heeft gekregen, wil dat het aspect van onvruchtbaarheid en mogelijke DNA-schade door het Ministerie van Defensie wordt onderzocht. Hij verwacht dat het aantal klagers wel eens explosief kan stijgen.

“Slachtoffers blijvend medisch volgen”

Drost: ”Nu we dit alles weten, zou defensie verantwoordelijkheid moeten nemen en alle mensen, die met Chroom 6-verf in aanraking zijn geweest, blijvend medisch moeten laten volgen. Hoe eerder ziektes worden opgespoord, hoe meer kans men heeft op genezing, zo komt mij voor. Hetzelfde geldt voor eventueel getroffen nakomelingen.”