Ook in de verf van trams van het Haagse vervoersbedrijf HTM is het kankerverwekkende chroom-6 aangetroffen. Het gaat om trams die begin jaren tachtig zijn gebouwd. Dat meldde de NOS krap een week na een soortgelijk bericht over trams in Amsterdam.

De werkzaamheden aan de rood-beige trams werden eerder al stilgelegd, toen er vermoedens van de aanwezigheid van chroom-6 waren. Onderzoek heeft die vermoedens nu bevestigd. Extra onderzoek moet uitwijzen in hoeverre werknemers van het bedrijf zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof.
Werknemers van HTM hebben zelf niet met chroom-6-verf gewerkt; die zat al op de trams bij levering door een buitenlandse fabrikant. Chroom-6 kan vrijkomen bij werkzaamheden als lassen, slijpen en schuren.
De HTM gaat ook onderzoeken of de huidige veiligheidsmaatregelen, zoals afzuiging en beschermende kleding, goed genoeg zijn of dat ze aangescherpt moeten worden.

Chroom-6 in Amsterdam

Vorige week werden ook in Amsterdam de werkzaamheden aan trams stilgelegd vanwege de vondst van chroom-6. Het vervoersbedrijf GVB laat onderzoeken in hoeverre werknemers in Amsterdam zijn blootgesteld aan de giftige stof. De mogelijke aanwezigheid van chroom-6 is voor reizigers volstrekt ongevaarlijk, omdat chroom-6 en lood in vaste vorm – zoals verf – ongevaarlijk zijn. Personeelsleden die met vragen zitten, worden doorverwezen naar de bedrijfsarts.

BRON: NOS en AD.nl