Op alle defensielocaties was blootstelling aan chroom-6 mogelijk
31-5-2021 | Door de hele defensieorganisatie heen, op alle defensielocaties, heeft personeel tientallen jaren lang risico gelopen op blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6 in verf. De legerleiding liet met name in de jaren 70 en 80 na hen voldoende te beschermen. Vanaf de jaren 90 werd de situatie beter. Dat blijkt uit een nieuw rapport waar het RIVM vandaag een toelichting op geeft.
Het nu gepresenteerde rapport: ‘Onderzoek naar blootstelling aan chroom-6 en arbeidsomstandigheden op Defensielocaties. Periode 1970-2015’ is het laatste onderzoek van een kwestie die de gemoederen al sinds de jaren tachtig bezig houdt. Medewerkers van Defensie die tussen 1984 en 2006 op vijf Navo-locaties het onderhoud van Amerikaans materieel verzorgden, merkten dat er opvallend veel collega’s ziek werden of vroeg overleden. Ze hadden vaak kanker. Na berichten over de giftigheid van de chroomhoudende verf waarmee zij jarenlang Amerikaanse tanks van een beschermende laag voorzagen, wilden ze er het fijne van weten.
Gevaren sinds 1973 bekend
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht sinds 2015 de gevolgen van werken met chroom-6 bij Defensie. De eerste resultaten waren in begin juni 2018 glashelder: bij langdurige blootstelling kan chroom-6 long-, neus-, neusbijholte- en maagkanker veroorzaken, concludeerde het RIVM. Ook kan het leiden tot eczeem, allergische astma en rhinitis, chronische longziekten of een perforatie van het neustussenschot. In een onderzoek later kwam daar strottenhoofdkanker bij.
De gevaren waren al sinds 1973 bekend. Dat er niks mee werd gedaan, lag volgens het RIVM aan de wens te kunnen blijven werken. De vrees was dat de onderhoudslocaties zouden worden gesloten als Defensie de Amerikanen om meer geld vroeg voor veiligheidsmaatregelen.
Pas maatregelen sinds jaren ’90
Volgens het RIVM schoot Defensie ernstig tekort door werknemers decennialang bloot te stellen. Vooral spuiters, lassers of meewerkende voormannen op de Navo-werkplaatsen liepen gevaar. Voor mensen die op kantoor werkten, was de kans op blootstelling ‘verwaarloosbaar’. Pas medio jaren ’90 nam Defensie maatregelen om personeel te beschermen, zoals maskers.
Defensie bood excuses aan. Slachtoffers en nabestaanden kregen in elk geval 3850 euro uitgekeerd en, afhankelijk van de ernst van de ziekten, tussen de 5000 en 40.000 euro smartengeld.
BRON: dagblad Tubantia en RTL-Nieuws
Reactie op het gepresenteerde rapport via RTVOost.nl