De Heerlense advocaat Rob Bedaux gaat de Nederlandse Staat aanklagen namens 3000 oud-werknemers van de Defensieterreinen in Eygelshoven en Brunssum. Dat zei hij gisteren tegen de Limburgse regionale omroep L1.

Volgens de raadsman heeft de Staat onrechtmatig gehandeld jegens iedereen die daar op de POMS-sites heeft gewerkt. Destijds werden medewerkers bij verfwerkzaamheden aan defensiematerieel blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6.

WOB-verzoek

Een half jaar geleden heeft Bedaux via een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) opgevraagd hoeveel Defensie-medewerkers ziek zijn geworden. Er kwam uit naar voren dat zo’n 1200 oud-werknemers klachten hebben. Die variëren van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker.
Bedaux zegt dat hij met een dossier van zo’n 30 bladzijden kan aantonen dat Defensie destijds op de hoogte was van het gevaar van chroom-6.

Regeling

Begin 2015 kondigde Defensie een coulance-regeling aan, zonder daarmee schuld te erkennen. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3000 en 15.000 euro krijgen. De vergoeding geldt alleen voor mensen die meer dan twaalf maanden met chroom-6 hebben gewerkt. Ruim 200 mensen hebben tot nu toe zo’n uitkering ontvangen.

Bron: 1Limburg