Stil protest slachtoffers chroom-6 Tilburg

De NS zorgde voor twee grote apparaten om koffie te tanken, maar bleef verder afwezig. Het bleef dus bij een stil protest van een dertigtal chroom-6-slachtoffers bij het Tilburgse station, zo meldde het Brabants Dagblad.

Die demonstratie was vrijdagavond wel degelijk tegen NS/NedTrain gericht. Ze was bedoeld als drukmiddel voor een hogere vergoeding aan slachtoffers en nabestaanden dan de 7.000 euro die de gemeente Tilburg en de NS samen hebben voorgesteld. Vanavond debatteert de Tilburgse gemeenteraad daar over in een extra raadsvergadering. Het raadsdebat in het Willem II-stadion, is vanaf half acht live te volgen.

Wij hebben stress/ door NedTrain & NS/ zij vergiftigen ons met chroom 6‘ luidde de tekst op een bord. ‘Wij willen gerechtigheid’ vermeldde een spandoek. Veel in meest rode hesjes gestoken demonstranten droegen borden met de tekst ‘NS T-trom toxic kills’. Na drie kwartier was het protest ten einde.

Re-integratieproject

In het re-integratieproject tROM op het terrein van NedTrain werden 800 werklozen tussen 2004 en 2012 verplicht onder meer oude treinen van het Spoorwegmuseum te schuren. Bij weigering werd gedreigd met het korten van hun bijstandsuitkering. De verf, en dus het stof dat loskwam, bevatte het giftige chroom-6. Dat is door NS/NedTrain willens en wetens verzwegen, concludeerde een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Het bedrag van 7000 euro is eerder in samenspraak met alle Tilburgse fractievoorzitters overeengekomen, de verwachting is niet dat partijen daar alsnog vanaf wijken. De regeling werd bovendien toegejuicht door de onafhankelijke commissie die de chroom-6 kwestie onderzocht: ‘snel en ruimhartig’, oordeelde die. De algemene tegemoetkoming benadert het bedrag van 8000 euro dat raadsman Rob Bedaux namens een groep betrokkenen veel eerder al billijk achte op grond van Europese jurisprudentie.

De uitkomst van de raadsvergadering wordt niet alleen met spanning afgewacht door de ruim 800 ex-werklozen uit Tilburg, maar evengoed door de vele honderden (ex-)medewerkers van Defensie die ook nog steeds hopen op een ruimhartige schadevergoeding vanwege hun blootstelling aan giftige chroom-6 stofdeeltjes.

BRON: BN.nl