Toch chroom-6 voormalige NAVO-opslag bij Almelo

Er blijkt toch chroom-6 te zijn aangetroffen in de werkplaats op het terrein van de voormalige NAVO-opslag bij Almelo. De werkplaats is gesloten en het gespecialiseerde bedrijf Dolmans Calamiteiten Diensten is bezig met het opruimen en schoonmaken van de werkplaats.

Vorig jaar heeft de GGD onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van chroom-6, uranium en asbest in de werkplaats bij Almelo. Toentertijd werd er geen chroom-6 aangetroffen en slechts een lage hoeveelheid uranium. Het advies van de GGD was om geen nader onderzoek te doen, wel moesten de hoger gelegen delen schoongemaakt worden, aangezien daar asbest was aangetroffen.

Een woordvoerder van Defensie verklaart nu dat vorig jaar is besloten om een ‘dieptereiniging’ uit te voeren, welke deze maand zou worden uitgevoerd. Voor deze reiniging werd er weer onderzoek gedaan en nu bleken er wél sporen van chroom-6 in de werkplaats aanwezig te zijn. Volgens Defensie zijn de waarden onder de wettelijke grenswaarden, die overigens wel worden aangescherpt. De aangetroffen hoeveelheid chroom-6 is zo gering dat dit geen risico’s heeft opgeleverd voor werknemers die er de afgelopen tijd werkten.

 Bron: Tubantia