Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe ruim 2,1 miljoen euro uitgekeerd aan 309 (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden van het werken met de zeer giftige en kankerverwekkende stof Chroom-6. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen NU.nl na berichtgeving van De Limburger vanmorgen.

Defensiemedewerkers maakten gebruik van de Coulanceregeling die het ministerie twee jaar geleden instelde voor de slachtoffers van Chroom-6, zonder dat het daarbij schuld erkent. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3.000 en 15.000 euro ontvangen. Medewerkers, verspreid over meerdere locaties in Nederland, maakten gebruik van de regeling.

Defensie ontving in totaal 719 aanvragen, daarvan werden er 255 meteen goedgekeurd en nog eens 54 aanvragen werden (gedeeltelijk) gehonoreerd nadat medewerkers bezwaar hadden aangetekend. Hun aanvragen zijn alsnog (gedeeltelijk) goedgekeurd en uitgekeerd. De tegemoetkoming was gemiddeld 6796 euro. Volgens de woordvoerder representeren de cijfers een tussenstand die het ministerie op 2 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De coulanceregeling zou aanvankelijk volgende week sluiten, maar is verlengd totdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het onderzoek heeft afgerond en de resultaten van zijn onderzoek heeft gepubliceerd naar onder meer de arbeidsomstandigheden op de voormalige POMS-depots.

Bron: NU.nl