Afgelopen woensdag is in het hoger beroep opnieuw een celstraf van zes jaar geëist tegen Jansen Steur. Dezelfde eis stelde het Openbare Ministerie (OM) ook in Almelo vorig jaar. Toen werd de ex-neuroloog veroordeeld tot een celstraf van drie jaar.

Eis Openbaar Ministerie

Het OM vindt dat er geen bewijs is dat Jansen Steur volledig ontoerekeningsvatbaar is. Zijn advocaat, Peter Plasman, vond dit wel. Daarom had hij om aanvullend psychisch onderzoek gevraagd voorafgaand aan het hoger beroep. Het OM nam hieruit de conclusie van de deskundigen over dat Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar was. Hierdoor, en doordat het lang duurde voordat de zaak op zitting kwam, is de eis zes jaar in plaats van negen jaar.

Pleidooi Plasman

Plasman hield op donderdag 21 mei, bij de laatste zitting van het hoger beroep,  zijn pleidooi. Hij ging in op de veroordelingen van de ex-neuroloog. De rechtbank in Almelo eiste in 2014 drie jaar voor cel voor het moedwillig mishandelen van patiënten. Ook wordt Jansen Steur verantwoordelijk gehouden voor de zelfdoding van een patiënte. Plasman betoogde dat er van moedwil bij de gemaakt fouten geen sprake is en dat hiervoor geen sluitend juridisch bewijs te vinden is. Het OM verklaarde gisteren, tijdens het hoger beroep, bij het Hof dat Jansen Steur door zijn verslaving het risico heeft genomen dat hij zijn patiënten zou benadelen. Dat wordt gezien als moedwil.

Frontaal Syndroom

Verder stelt Plasman in zijn pleidooi dat een auto-ongeluk in 1990 een cruciale rol heeft gespeeld bij het afglijden van Jansen Steur. Het ongeluk zou geleid hebben tot hersenletsel bij zijn cliënt. Deskundigen hebben, tijdens een neurologisch onderzoek, echter geen verband tussen het ongeluk en het hersenletsel kunnen vaststellen. Zij hebben wel geconstateerd dat Jansen Steur een frontaal syndroom heeft, maar deze kan ook ontstaan zijn door zijn verslaving aan alcohol en medicijnen. De meeste fouten maakte de ex-neuroloog ook pas vanaf het moment dat zijn verslaving begon.

Uitspraak

Op donderdag 18 juni wordt de uitspraak van het Hof verwacht.