Een ziekenhuis in het Duitse Worms betaalt meer dan 120.000 euro aan nabestaanden van een overleden ex-patiënt van de omstreden oud-neuroloog Jansen Steur, zo meldt RTV-Oost op haar website.

Jansen Steur staat op dit moment terecht voor de rechtbank in Almelo voor een reeks foutieve diagnoses. Volgens de Duitse advocate Michaela Bürgle van de nabestaanden, zou de hoge schadevergoeding een schuldbekentenis van het ziekenhuis zijn. De ziekenhuisdirectie ontkent dat.

Medisch verwijtbaar handelen

Het is de eerste Duitse schadevergoeding die in de openbaarheid komt in de kwestie Jansen Steur. Jansen Steur maakte de medische fout in 2011 in Duitsland, twee jaar nadat hij in Nederland was aangeklaagd en zichzelf als arts en neuroloog had laten uitschrijven uit het zogenoemde BIG-register. Het slachtoffer kwam door een verkeerde ruggenprik in een rolstoel terecht nadat Jansen Steur daarbij vitale zenuwen geraakt had. Een door een Duitse rechtbank benoemde onafhankelijke deskundige stelde onlangs vast dat de oud-neuroloog daarbij medisch verwijtbaar had gehandeld.

Na het ontslag van de patiënte uit het ziekenhuis, moest zij noodgedwongen naar een verpleegtehuis waar zij eerder dit jaar overleed. De Nederlandse advocaat van Jansen Steur heeft altijd beweerd dat de oud-neuroloog in Duitsland geen fouten heeft gemaakt. Het Duitse ziekenhuis is naar aanleiding van het onderzoek van een onafhankelijk neuroloog tot betaling van de schadevergoeding overgegaan.