Vandaag deed de Rechtbank in Almelo uitspraak in de strafzaak rond het monstertruckdrama in Haaksbergen. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de chauffeur Mario D. een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar en een rijverbod op monstertrucks van 10 jaar. En tegen de organisatie Stichting Sterevenementen Haaksbergen eiste het OM een voorwaardelijke geldboete van 15.000 euro.

Uitspraak rechtbank

De uitspraak van de rechter was, dat de 51-jarige bestuurder van de monstertruck die tijdens een stunt in Haaksbergen het publiek inreed, 15 maanden de gevangenis in moet. Ook mag hij 5 jaar lang niet als stuntman werken. De rechtbank oordeelde dat hij onvoldoende rekening hield met de risico’s waaraan hij het publiek bij de show blootstelde. Ook de Stichting Ster Evenementen Haaksbergen, die het evenement organiseerde, is ernstig tekort geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. Zij krijgt daarom een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.

De chauffeur was vandaag zelf niet aanwezig bij de uitspraak aanwezig. Hij is bij de uitvaart van zijn plotseling overleden broer, aldus zijn advocaat.
Lees het volledige vonnis van de Rechtbank Almelo ten aanzien van de chauffeur en ten aanzien van de stichting (via rechtbank.nl).

Reactie Drost

Letselschade-expert Yme Drost verwacht een financieel gebaar van de Stichting Sterevenementen naar de slachtoffers van het monstertruckdrama. De stichting werd deze vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 25.000 euro, conform de eis van officier van justitie.
Een voorwaardelijke boete doet in zijn ogen ‘geen pijn’. ,,Dat is een slecht signaal. Ik verwacht een gebaar van de stichting”, zei Drost richting de voorzitter van de stichting. ,,Laat ze 25.000 euro overmaken naar de slachtoffers. Ik stel me open voor bemiddeling”, aldus Drost, die een aantal nabestaanden en slachtoffers bijstaat.

Op de gevangenisstraf voor stuntman Mario D. kreeg hij wisselende reacties. ,,Van de opgelegde 15 maanden cel zit hij 10 maanden uit. De een vindt dat voldoende, voor de ander is dat te weinig. De straf compenseert nooit het leed dat is aangericht. Hij wordt financieel helemaal kaal geplukt.” Hij zelf noemt dit vonnis ‘een wijs besluit’. Aldus Dagblad Tubantia in haar commentaar op de uitspraak van de rechtbank.