De door de Hoge Raad bij beschikking van 18 april 2014 verboden en ontbonden verklaarde Vereniging Martijn stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De vereniging Martijn heeft daarvoor de advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets in de arm genomen.

Mensenrechtenschendingen

De klacht zal zich volgens de advocaten richten op mensenrechtenschendingen. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) garandeert het recht op vrijheid van vereniging en het recht op vrije meningsuiting. Onder omstandigheden mag een inbreuk gemaakt worden op deze rechten. De advocaten menen dat de Hoge Raad onvoldoende heeft gemotiveerd waarom een verbod van de vereniging Martijn in weerbare democratische samenleving noodzakelijk is. De klacht zal de komende tijd worden voorbereid en uiterlijk in oktober 2014 bij het hof worden ingediend, zo laat het advocatenkantoor Spong op haar website weten.

“Weinig kans”

Letselschade-expert Yme Drost, die namens de ouders van een seksueel misbruikte peuter de kwestie in mei 2010 aan het rollen bracht, geeft de advocaten weinig kans. Hij spreekt van een gedegen beschikking van de Hoge Raad en een dito advies van de Advocaat Generaal.

Het dossier Pedoclub Martijn vindt u hier