Een aantal personen heeft aangifte gedaan tegen visverwerker Foppen uit Harderwijk.  Ze zijn als consument slachtoffer geworden van de salmonellabesmetting in 2012 en doen nu aangifte van lichamelijk letsel door schuld. Ze werden ruim drie jaar geleden ziek na het eten van gerookte zalm uit de fabriek van Foppen en hebben nog steeds lichamelijke klachten.

Deze zes slachtoffers willen dat het Openbaar Ministerie alsnog onderzoek doet naar deze zaak. In 2013 zag het OM nog af van een strafrechtelijk onderzoek. Letselschade-expert Yme Drost, die de slachtoffers de afgelopen jaren bijstond, heeft nu alsnog aangifte gedaan namens zijn cliënten. Het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd.

Gezondheidsklachten

Voor Omroep Gelderland verklaart Yme Drost, dat het OM de aangifte heeft doorgestuurd naar de politie, wat betekent dat er nu heel serieus naar de zaak gekeken gaat worden. Dat is ook wel nodig omdat de slachtoffers nog altijd hinder ondervinden van het feit dat ze in 2012 die besmette zalf hebben gegeten. Er zijn mensen die er reumatische- en darmklachten aan hebben overgehouden. Chronische lichamelijke klachten die nog steeds hun leven beperken. Eén van hen is zelfs minder valide geworden en nu aangewezen op aangepast vervoer. Van de zes slachtoffers die aangifte doen heeft er één geen klachten meer, aldus Drost.

Strafzaak

Het gaat de slachtoffers niet om een schadevergoeding. Die worden wel via de verzekeraar van Foppen afgehandeld. Met de strafzaak willen zij antwoord krijgen op de schuldvraag. Of visverwerker Foppen schuldig is aan het letsel dat is ontstaan door de salmonellabesmetting. De aangifte wordt nu pas gedaan, stelt Yme Drost, omdat je eerst moet afwachten wat het effect van de besmetting bij mensen is. Dat is na een paar maanden nog niet duidelijk. Drost denkt dat er waarschijnlijk nog meer aangiften van slachtoffers zullen volgen, nu justitie deze stap heeft gezet.

Salmonellabesmetting

In Nederland brak in 2012 een salmonellabesmetting uit waarbij 23.000 mensen ziek werden en er tenminste vier mensen overleden. Dat gebeurde na het eten van besmette gerookte zalm. Het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het ontstaan van deze besmetting wees in de richting van de visverwerker Foppen uit Harderwijk. De besmetting van de gerookte zalm vond plaats in de Griekse fabriek van Foppen. Hoe de salmonellabacterie daar terecht kwam is niet bekend. De Onderzoeksraad concludeerde toentertijd, dat er sprake was van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden.

Omroep Gelderland startte in 2014 een eigen  onderzoek naar de gebeurtenissen rond de Salmonella Thomson besmetting die in 2012 uitbrak. Meer informatie over deze  salmonellazaak kunt u ook vinden in ons eigen Salmonella-dossier.

Bron: Omroep Gelderland