Veel slachtoffers van de met Salmonella besmette zalm hebben zich inmiddels gemeld bij Drost Letselschade. Veel van deze slachtoffers lagen drie tot acht dagen – zwaar ziek – in een ziekenhuis. Bij alle slachtoffers die zich bij Drost Letselschade hebben gemeld, is door laboratoriumonderzoek vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van een salmonellabesmetting.

Zeker 550 mensen in Nederland zijn ziek geworden door het eten van gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt dat er veel meer slachtoffers zijn van de salmonellazalm. De met salmonella besmette zalm heeft volgens het RIVM tot op heden aan vermoedelijk drie mensen het leven gekost. Deze mensen waren alledrie boven de 75 jaar oud. Zeker tweehonderd mensen zijn met een opgelopen salmonellavergiftiging in het ziekenhuis opgenomen.

Zeldzame Salmonella Thompson bacterie

Alle zalmproducten die mogelijk besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson zijn inmiddels uit de winkels gehaald. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn elf bedrijven beboet, omdat ze de met salmonella besmette zalm toch nog verkochten of hun afnemers niet goed informeerden. De elf bedrijven zijn slechts een klein deel van alle winkels en bedrijven die door de NVWA zijn bezocht. De meeste winkels en bedrijven gaven snel en adequaat gehoor aan de terughaalactie van de besmette zalm van visfabrikant Foppen, aldus de NVWA.

Elke dag melden zich nieuwe slachtoffers van de salmonellazalm

De afgelopen dagen hebben veel slachtoffers van de salmonellazalm contact opgenomen met Drost Letselschade. Volgens algemeen directeur en Register-Expert personenschade Yme Drost van Drost Letselschade melden zich nog elke dag nieuwe slachtoffers bij Drost Letselschade voor een schadevergoeding. Veel slachtoffers doen dat ook om daarmee een signaal af te geven dat men niet ongestraft besmet voedsel in de voedselketen kan brengen, aldus Yme Drost.

Volgens Yme Drost staat de aansprakelijkheid van het visverwerkingsbedrijf Foppen inmiddels wel vast. “Gebleken is dat verontreiniging op één van de productielijnen van Foppen in Griekenland de oorzaak is van de salmonellabesmetting. De besmetting is veroorzaakt door een ontwerpfout van de zogeheten zalmschalen waarop de zalm in de fabriek lag”, aldus Yme Drost.