Op verpakte zalmsnippers en plakjes zalm van de Jumbo is de darmbacterie listeria aangetroffen. Dat bleek uit een uitgebreide steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. In Nederland worden jaarlijks vijfenveertig tot zestig personen ziek van deze bacterie, van wie zo’n twintig mensen overlijden.

Volgens een woordvoerder van het hoofdkwartier van Jumbo in Veghel zijn geen meldingen bekend van mensen die ziek zijn geworden van de zalm. Het gaat om de verpakte zalmsnippers van 150 gram met een houdbaarheidsdatum tot 29 februari. En pakken met plakjes zalm van 100 gram die tenminste houdbaar zijn tot 23, 25 en 26 februari en 1 maart. Wanneer je deze zalm hebt gekocht kun je die beter niet opeten, maar terugbrengen naar de winkel, waar je direct je geld terugkrijgt. Alle andere zalm gekocht bij de Jumbo is volgens de woordvoerder wel veilig.

Besmetting

Op de website van de supermarktketen staat een verklaring. De bacterie zou op twee monsters zijn aangetroffen. Hoe dit kon gebeuren wordt momenteel door Jumbo en de leverancier van de zalm, de firma Van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel onderzocht. Volgens de leverancier van de vis kwam de besmetting deze week aan het licht. En de aanwezigheid van de listeriabacterie werd door een tweede test bevestigd. Naast de Jumbo is de besmette zalm ook geleverd aan een afnemer in Duitsland. De darmbacterie listeria kan de voedselinfectie listeriose veroorzaken en is vooral schadelijk voor ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.

Leverancier

De visleverancier Van Wijnen staat per direct onder verscherpt toezicht van de overheid. Vorige week was al bekend geworden dat Van Wijnen het niet erg nauw neemt met de controles. Uit controlerapporten van de NVWA bleek dat de leverancier zich niet aan de regels hield. Omroep Gelderland had deze rapporten opgevraagd. Zij doet al jaren onderzoek naar het functioneren van visleverancier Foppen. Zij stuitte daarbij ook op onregelmatigheden bij de visleverancier Van Wijnen. Deze laatste heeft inmiddels driemaal een boete gekregen. En daarna volgt dan dus nu verscherpt toezicht. Het bedrijf betreurt dit incident ten zeerste, laat het weten in een reactie.

Update

De NVWA waarschuwde maandag 15 februari opnieuw voor besmette vis. Want ook bij gerookte forel van de supermarktketen Aldi is de darmbacterie listeria aangetroffen. Het gaat om de voorverpakte gerookte regenboogforel van 125 gram in de smaken naturel, peper en knoflook. Ook dit product is afkomstig van de visverwerker Van Wijnen. Aldi verzoekt haar klanten om deze forel niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Het aankoopbedrag zal dan worden teruggegeven.