Afgelopen vrijdag vond de officiële herdenking van de vuurwerkramp plaats. Het is alweer de zestiende keer dat de herdenking plaatsvond, maar nog steeds komen er nieuwe onderzoeken en conclusies bovendrijven.

Niet met water blussen

Dagblad Tubantia kwam vrijdag met een verklaring dat de vuurwerkopslagplaats S.E. Fireworks niet met water geblust had mogen worden. Dit bewijzen vuurwerkproeven die door de Europese Unie in 2005 zijn uitgevoerd. Volgens Paul van Buitenen spreekt de circulaire uit 2005, opgesteld door de toenmalig minister Remkes van Binnenlandse zaken, dit tegen. In deze circulaire stelde de minister dat brandend consumenten- vuurwerk met water geblust moet worden. Van Buitenen, lid van de stichting Expertgroep Klokkenluiders, schrijft een review over de strafrechtelijke vervolging en het handelen van de overheid tijdens en na de vuurwerkramp in Enschede. Na verschillende vuurwerkrampen in Europa zijn door de Europese Unie gefinancierde proeven gedaan in Polen. Daaruit kwam de conclusie dat brandend consumentenvuurwerk niet met water geblust mag worden. In zijn rapport laat van Buitenen zien, dat ondanks deze proeven, het ministerie toentertijd een ander advies heeft gegeven.

Onderzoek Rijksrecherche

Verder stelt van Buitenen dat in het rapport van de Rijksrecherche toegewerkt wordt naar een gewilde conclusie. Het is volgens hem ondeugdelijk en verschillende bewijsstukken blijken niet te kloppen. Ook RTV-Oost stelt dat in diverse strafrechtelijke onderzoeken politie en justitie de rechterlijke macht opzettelijk hebben misleid. De vloer wordt aangeveegd met het rijksrechercheonderzoek uit 2004. “Daar klopt echt helemaal niets van”, zegt van Buitenen. Ook met het belangrijkste bewijsmateriaal, de rode sportbroek van de vermeende en vrijgesproken brandstichter, schijnt geknoeid te zijn.

Vervolg

Het onderzoek van de expertgroep is nog niet afgerond, er wordt onder andere nog gekeken naar de rol van de brandweer. Vorige week besliste de bestuursrechter al dat de politie een intern rapport over de vuurwerkramp moest vrijgeven.