Nabestaanden van acht asbestdoden hebben aangifte gedaan tegen de Goorse fabrikant Eternit, vanwege doodslag, of als dat niet kan worden bewezen, dood door schuld. De nabestaanden willen dat het Openbaar Ministerie Eternit voor de strafrechter daagt, aldus dagblad Trouw in een artikel afgelopen vrijdag.

Eternit, het bedrijf in Goor dat gevel- en dakbekleding maakt, heeft volgens de aangifte ‘willens en wetens’ tientallen jaren asbest geproduceerd, zonder werknemers en klanten te waarschuwen voor de risico’s. Al in de jaren zestig van de vorige eeuw was bekend dat het inademen van asbestvezels kanker kan veroorzaken. Tot ver in de jaren tachtig heeft Eternit volgens de aangifte de risico’s van asbest stelselmatig genegeerd.

‘Eternit kende de risico’s’

Volgens Bob Ruers, juridisch adviseur van de groep die samen met Comité Asbestslachtoffers aangifte doet, heeft Eternit zich schuldig gemaakt aan ‘doodslag op industriële schaal’. “In Goor en directe omgeving zijn zeker 150 personen overleden door asbest. Het bedrijf kende de risico’s heel goed en heeft geen tijdige maatregelen genomen.”
Justitie heeft de strafklacht in ontvangst genomen. “We gaan de aangifte beoordelen op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen,” aldus een woordvoerder. Bij het bedrijf in Goor werken 120 mensen.

BRON: Tubantia en NOS

Zie ook: Meer nieuwsberichten over de aangifte tegen Eternit in Goor.

Bent u ziek geworden nadat u met asbest heeft gewerkt, heeft u bijvoorbeeld asbestkanker? Mogelijk heeft u recht op een schadevergoeding voor uw letsel. Wilt u meer informatie of advies? Of wilt u uw letselschade melden? Neem contact met ons op. Bel gratis 0800-2490300, stuur een e-mail naar info@drost.nl of vul het contactformulier in.