Alarm over asbest in straalgrit

Met asbest besmet straalgrit van het Dordtse bedrijf Eurogrit blijkt overal in ons land te zijn gebruikt. Het aantal bedrijven dat het met asbest vervuild straalgrit gebruikt heeft ligt momenteel al rond de 140, aldus het AD. Diverse bouwprojecten zijn na deze ontdekking stilgelegd.

Het bedrijf Eurogrit levert haar product straalgrit, dat wordt gebruikt om verfresten, vuil of roest van een oppervlakte te stralen, aan tientallen bedrijven. Door de hoge druk bij het spuiten of stralen komt veel stof vrij. Werknemers maar ook omwonenden hebben zo asbestvezels kunnen inademen.
Het bedrijf ontdekte zelf vorige week dat er asbest zat tussen de smeltslak straalgrit en sloeg meteen alarm. Bedrijven, voornamelijk professionele straalbedrijven (al zijn er ook zakken op bouwmarkten beland) wordt geadviseerd het straalgrit niet meer te gebruiken en terug te brengen.
Ook heeft Eurogrit meteen diverse instanties over deze verontreiniging ingelicht, zoals de Inspectie SZW, de Inspectie Leefomgeving en Transport en Rijkswaterstaat.

Productmonsters

Het bedrijf is bezig te achterhalen hoelang de asbest al in het product zit. ,,We bewaren jarenlang productmonsters. Die zijn we nu allemaal aan het testen”, aldus woordvoerder Noud Bex. Bij één partij is asbest aangetoond, nadat een oplettende straler die aan de Rotterdamse Willemsbrug werkte een asbestdeeltje herkende.

Eurogrit heeft nooit eerder gecontroleerd op asbest. ,,Omdat dat er simpelweg niet in hoort te zitten.” Het bedrijf heeft alle geleverde producten teruggeroepen. Eurogrit haalt zijn grondstoffen uit Oekraïne, zegt de inspectie voor de Leefomgeving en Transport, die onderzoek doet naar de gevolgen en herkomst. Daar staat wit asbest niet op de lijst van gevaarlijke stoffen. ,,Als je weet dat Oekraïne wit asbest toestaat, zou je wel moeten controleren”, zegt asbestdeskundige Jasper Kosters.

Wit asbest of chrysotiel is de minst gevaarlijke soort. ,,Maar er bestaat geen veilig asbest en er bestaat geen veilige hoeveelheid”, stelt Kosters. “Wel kun je zeggen, dat hoe meer je er mee in contact bent geweest, hoe groter het risico is.” Eurogrit stelt dat alleen langdurige blootstelling gezondheidsschade kan opleveren.

Locaties afgezet

Eurogrit leverde onder meer aan een firma die straalwerkzaamheden verrichte bij Tata Steel in IJmuiden. Bij werkzaamheden aan de Rotterdamse Willemsbrug is gestraald met staalgrit dat asbest bevatte. Inmiddels zijn verschillende locaties afgezet en de staalwerkzaamheden voorlopig gestaakt. Er wordt een informatiecentrum ingericht waar ongeruste werknemers met vragen terecht kunnen.

Ook in het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) is asbest aangetroffen, nadat een straalbedrijf bezig was geweest met schoonmaakwerkzaamheden. Gisteren moesten 120 medewerkers uit voorzorg eerst douchen en omkleden in ‘ontsmettingscontainers’ voordat ze het terrein mochten verlaten. AEB besloot hiertoe nadat het kreeg te horen dat er asbestvezels in de grit zaten.

Volgens Rijkswaterstaat is de kans groot, dat bij nog veel meer bedrijven werkzaamheden zullen worden stilgelegd. Eurogrit had meteen na de ontdekking van de asbest in de straalgrit haar personeel naar huis gestuurd. Het bedrijf wil geen enkele risico nemen en heeft een informatiecentrum ingericht waar ongeruste werknemers met vragen terecht kunnen.

BRON: het AD


Update

Op 31 oktober meldde het AD dat de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie, red.) er rekening mee houdt dat al sinds mei 2015 asbest in het grit zat. Dat bleek uit onderzoek dat het TNO in opdracht van de inspectie heeft uitgevoerd. Het onderzoeksinstituut vond namelijk ook asbest in oude monsters straalgrit, al gaat het om kleine hoeveelheden.
Het is nog niet duidelijk of en in welke mate werknemers van Eurogrit en afnemers van dat bedrijf blootgesteld zijn geweest aan asbest. Hiernaar komt nog nader onderzoek.