De elektrische step op de openbare weg | Column

Een persoonlijke column van mr. Marga Heijink-van Welij, NIVRE Register-Expert Personenschade, Arbeidsdeskundige, jurist, lid NIS en MT-lid, getiteld: “De elektrische step op de openbare weg.”.

Marga Heijink

Mam, mag ik ook een elektrische step? Deze vraag kreeg ik tig jaar geleden al van dochterlief. Ze wilde, net als een groeiend aantal leeftijdsgenoten, ook graag zo’n stoere snelle elektrische step. Mijn antwoord was een voor mijn dochter teleurstellend, maar weloverwogen “neen”.

De e-step wordt beschouwd als snorfiets, of bromfiets en mag alleen op de openbare weg als deze van een goedgekeurd type is (EG-typegoedkeuring). De meeste elektrische steps zijn dat niet. De meeste e-steps zijn dus simpelweg verboden op de openbare weg. Voor de e-step geldt een kenteken- en verzekeringsplicht op grond van de WAM. Schade veroorzaakt met een elektrische step is in de regel niet verzekerd onder de AVP.

Anno 2022 liggen de kaarten voor de nog altijd heel populaire e-step nog steeds anders dan bij een elektrische fiets (een fiets met een accu met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur). Dat is ook een motorrijtuig, maar e-bikes vallen niet onder de WAM verzekeringsplicht en schades veroorzaakt door elektrische fietsen zijn wel onder de AVP verzekerd.

Er is de afgelopen jaren gewerkt aan nieuwe, eenduidige regelgeving voor lichte elektrische voertuigen (LEV’s), waaronder dus de e-step. Binnen het LEV-kader worden onder andere de technische eisen, de afgifte van de goedkeuring en het toezicht hierop geregeld. De nieuwe regelgeving zal naar verwachting 1 januari 2023 in werking treden. Wat dit alles voor de praktijk zal gaan betekenen, gaan we beleven.

Wat nu als iemand in het verkeer schade lijdt, die is veroorzaakt door iemand met een niet verzekerde elektrische step of ander LEV? Dan is het mogelijk om een claim in te dienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Drost Letselschade kan het slachtoffer als er sprake is van letsel dan bijstaan als er is voldaan aan 3 voorwaarden:

  • Het moet gaan om schade door een motorvoertuig in het verkeer
  • De bestuurder van dat voertuig moet aansprakelijk zijn
  • Er is geen andere WA-dekking en de veroorzaker betaalt zelf niet

De mogelijkheid om schadevergoeding te claimen via het Waarborgfonds Motorverkeer is dus goed nieuws voor slachtoffers. En Drost Letselschade is hierbij graag behulpzaam.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en leg uw zaak aan ons voor.