Een recordaantal asbestslachtoffers met longvlieskanker heeft zich vorig jaar gemeld bij het InstituutAsbestslachtoffers (IAS). In 2016 kwamen er 580 meldingen binnen. Het jaar ervoor waren dat er 536, zo blijkt uit het jaarverslag van het IAS.

De piek van mensen met longvlieskanker werd in deze periode volgens directeur Jan Warning ook verwacht. “In de jaren zestig en zeventig zijn veel mensen aan asbest blootgesteld. Het heeft lange tijd nodig voordat de ziekte zich openbaart.”

Het IAS geeft advies aan de Sociale Verzekeringsbank om een tegemoetkoming te verlenen aan de slachtoffers. De SVB beslist of iemand de tegemoetkoming krijgt. Ook bemiddelt het instituut met de (ex)werkgever of diens verzekeraar over een schadevergoeding.

Schadevergoeding

Asbestslachtoffers kregen in 2016 binnen minder dan negentig werkdagen te horen of ze voor een schadevergoeding in aanmerking kwamen. In het verleden ging daar meer tijd overheen. “De partijen die een vergoeding betalen, worden zich er steeds meer van bewust dat er haast bij geboden is. Mensen overlijden vaak binnen een jaar. We kunnen ze dan toch nog iets bieden.”

Het IAS heeft het afgelopen jaar voor 276 asbestslachtoffers bemiddeld, daarvan is in 167 gevallen een volledige schadevergoeding gerealiseerd.

Bron: ANP


Voor meer informatie over schadevergoeding voor asbestslachtoffers verwijzen we u graag ook door naar onze informatie over asbestkanker en asbestoseslachtoffers. Voor vragen hierover mag u natuurlijk vrijblijvend contact opnemen met Drost Letselschade op het gratis telefoonnummer 0800 – 2490300. U kunt uw vraag/vragen ook stellen via het Contactformulier op deze website.