Maya Posch uit Rijssen is opgelucht. Eindelijk heeft ze de erkenning waar ze jaren naar zocht. De rechtbank Alkmaar bepaalde deze week dat, hoewel Maya haar mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen behoudt, de burgerlijke stand haar geslacht moet wijzigen van man in vrouw.

Zo op het oog misschien een beschikking die onopvallend is. Geslachtsveranderingen komen immers vaker voor in Nederland.  Dit gebeurt dan bij personen die transgender zijn. Ze zijn er van overuigd tot het andere geslacht te behoren, terwijl ze uitsluitend kenmerken heben van één geslacht: mannelijk of vrouwelijk. Nadat transgenders de onweerlegbare overtuiging hebben gekregen tot het andere geslacht te behoren en, indien medisch en psychologisch verantwoord, aan dat andere geslacht zijn aangepast, kunnen zij via de rechter om geslachtswijziging in de burgerlijke stand vragen.

Maya Posch leek die keuze ook te moeten maken. Het multidisciplinaire team van het VU Medisch Centrum in Amsterdam wilde, aldus Maya, niet onder ogen zien dat Maya mogelijk hermafrodiet was: een mannelijke en vrouwelijke eicel die samengesmolten zijn tot één persoon, een persoon dus met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Het leidde tot een identiteitscrisis bij Maya en zelfs tot zelfmoordpogingen. Uiteindelijk kreeg Maya hulp van een Duitse arts die na onderzoek en een (kijk-)operatie, zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken bij Maya vaststelde. Maya bleek onweerlegbaar een hermafrodiet te zijn.

In 2007 overwoog de Hoge Raad, dat doorhaling in de geboorteakte van het geslacht, zonder opneming van een geslachtsaanduiding in die akte, voor een hermafrodiet niet mogelijk is. De rechtbank in Alkmaar heeft oog voor de bijzondere situatie van Maya en komt met een unieke beschikking. In haar beschikking volgt de rechtbank het antwoord van 18 april 2011, van onder meer minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), op eerder gestelde Kamervragen.

De rechtbank overweegt dat de wettelijke bepaling voor geslachtsverandering, uitsluitend ziet op transgenders, en daarom niet voor Maya Posch geldt. Maar, en dan komt het unieke van de beschikking, bij de inschrijving van haar geboorte als “zoon van” is een kennelijke misslag gemaakt, aldus de rechtbank. Die kennelijk misslag bestaat hierin dat bij de geboorte uitsluitend de uiterlijke geslachtskenmerken van een man zijn waargenomen en niet de op dat moment eveneens aanwezige (verborgen) vrouwelijke geslachtskenmerken. De rechtbank stelt vast dat bij Maya, die er als vrouw uitziet, sprake is van vrouwelijke dominantie,  die naast haar mannelijkheid deel uitmaakt van haar identiteit. Het is daarom voor Maya toegestaan, mede omdat zij onvruchtbaar is gemaakt, haar aanwezige mannelijke geslachtsorganen te behouden. De rechtbank gelast vervolgens de wijziging van het geslacht van Maya in de geboorteakte van “zoon” in “dochter”. En daarmee is er eindelijk juridische erkenning voor de bijzondere identiteit van Maya.

Maya Posch heeft inmiddels de Hengelose letselschade-expert Yme Drost in de arm genomen om onder meer het VU Medisch Centrum (VUMC) aansprakelijk te stellen voor de identiteitscrisis waarin zij terecht is gekomen. Drost zal daarnaast een medische tuchtzaak beginnen tegen de artsen van het transgedender-team van het VUMC. Volgens Drost mag het in Nederland niet nogmaals gebeuren dat hermafrodieten geen medische erkenning krijgen en aldus in een ernstige identiteitscrises terecht kunnen komen, met alle mogelijke gevolgen van dien.