Het zal je maar gebeuren: slachtoffer worden van een ongeval. Een ongeval dat niet jouw schuld was, en waarbij je letsel opliep. Natuurlijk moet je allereerst medische hulp krijgen. Daarna moet je herstellen. Soms kan dat lang duren. Je merkt dat je kosten maakt door het opgelopen letsel. En doordat je misschien niet meer (volledig) kunt werken, loop jij misschien ook wel inkomsten mis. Kortom: je lijdt letselschade.

Als iemand anders aansprakelijk is voor jouw letselschade, dan moet deze partij de door het ongeval ontstane schade vergoeden. Dat is zo in de wet bepaald.

Gelukkig hoef je niet zelf met een verzekeraar of met de tegenpartij om tafel om jouw schadevergoeding te regelen. Laat je je belangen door ons kantoor behartigen? Dan doet een letselschadespecialist van Drost Letselschade dit voor jou. Deze expert weet precies hoe hoog jouw schadevergoeding moet zijn, hoe de tegenpartij officieel aansprakelijk moet worden gesteld en hoe je jouw schadevergoeding zo snel mogelijk kunt krijgen.

Doe hier onze letselschade test!Als je wilt weten of je recht hebt op een schadevergoeding

Wat is letsel en wat is letselschade?

Letsel is een beschadiging aan het lichaam. Een beschadiging die voor klachten zorgt. Misschien denk je dan al snel aan open wonden en botbreuken. Maar het is meer dan dat. Ook verwondingen die niet zichtbaar zijn, zoals een whiplash of RSI-klachten, kunnen voor lichamelijke beperkingen zorgen.

Letsel kun je oplopen op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of letsel doordat je bent gebeten door een hond.

Als je als gevolg van het ongeval kosten maakt of inkomsten misloopt, dan heb je te maken met letselschade. Ook de pijn, het ongemak en het leed dat je ondervindt door het jou overkomen voorval met letsel tot gevolg, valt onder de noemer letselschade.

Soms is een ongeval jouw eigen schuld. Maar het kan ook de schuld van een ander zijn. Als iemand anders aansprakelijk is voor het jou overkomen voorval waarbij letsel is ontstaan, dan heb je in principe recht op een letselschadevergoeding. Maar ook als het ongeval jouw eigen schuld was, heb je mogelijk recht op een vergoeding van de opgelopen schade. Dat is bijvoorbeeld zo als je zelf een verzekering hebt afgesloten, die de schade dekt. Denk bijvoorbeeld aan een SVI (Schade Verzekering Inzittenden), of een Opzittendenverzekering.

Stappenplan bij letselschade

Letselschade opgelopen? Bij Drost Letselschade helpen we je graag verder! Iedere letselschadezaak is uniek. Geen ongeval is gelijk en ook het opgelopen letsel verschilt per persoon. Wel zijn er een aantal stappen die in vrijwel elke letselschadezaak genomen worden. We leggen uit welke stappen dat zijn. Dan weet je wat je kunt verwachten.

Vrijblijvend eerste advies

Wil je weten of je recht hebt op een letselschadevergoeding? Wij staan voor je klaar! Is iemand anders aansprakelijk voor jouw letsel en wordt die aansprakelijkheid ook erkend? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over onze kosten. Die moet de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij dan namelijk betalen.
Neem contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend eerste advies van een van onze letselschade-experts over de haalbaarheid van het indienen van een (schade)claim voor jouw letselschade.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?
Kijk dan hier voor meer informatie over ons vrijblijvend eerste advies.

De intake

Heb je mogelijk recht hebt op een letselschadevergoeding? Als je besluit om Drost Letselschade in te schakelen als jouw belangenbehartiger, dan plannen we samen een intakegesprek. Een letselschade-expert van ons kantoor zal dan uitgebreid met je praten over wat je is overkomen en wat de gevolgen daarvan voor jou zijn.

Wil je meer weten over de inhoud van een intakegesprek?
Meer informatie over de intake vind je hier.

Aansprakelijkstelling & voorschot

Na het intakegesprek zal jouw letselschade-expert in principe de tegenpartij aansprakelijk stellen voor jouw letselschade. Daarbij wordt dan ook meteen gevraagd of je, als de tegenpartij aansprakelijkheid erkent, alvast een voorschot op je schadevergoeding kunt krijgen.

Wil je meer weten over onze aanpak?
Meer informatie over de aansprakelijkstelling vind je hier.

Dossierbehandeling na erkenning van de aansprakelijkheid

Na erkenning van de aansprakelijkheid gaat jouw expert aan de slag om al jouw schadeposten en verdere schadegegevens duidelijk op een rijtje te krijgen. We verzamelen alle informatie over jouw materiële en immateriële schade. We vragen ook medische informatie (over het opgelopen letsel) op. Aan ons kantoor zijn eigen medisch adviseurs verbonden. Een medisch advies kan dus eenvoudig worden opgevraagd.

Benieuwd naar de behandeling van jouw dossier?
Kijk dan hier voor meer informatie over onze aanpak.

Definitieve vaststelling van de schadevergoeding

Voor een volledige afwikkeling van jouw schade brengen we eerst alle geleden én nog te lijden schade in kaart. En we kijken natuurlijk ook naar een eerlijke vergoeding voor het smartengeld (de vergoeding voor immateriële schade). Jouw expert van Drost Letselschade bespreekt met je hoe hij/zij denkt dat jouw schade het beste afgewikkeld kan worden.

Wil je meer weten over de wijze waarop de hoogte van jouw schadevergoeding wordt bepaald?
Meer informatie over de vaststelling van de schadevergoeding vind je hier.

De eindafwikkeling

In overleg met jou stellen we een regelingsvoorstel op. Dit leggen we voor aan de aansprakelijke verzekeraar. Het kan ook zijn dat die verzekeraar zelf met een dergelijk voorstel komt. Zodra we het eens zijn met de tegenpartij over de wijze waarop jouw letselschade afgewikkeld moet worden, ronden we alles af. Meestal gebeurt dat met een zgn. vaststellingsovereenkomst. Als beide partijen deze hebben ondertekend, dan ontvang je een slotbetaling. En daarmee is jouw letselschadezaak dan afgewikkeld.

Benieuwd hoe jouw letselschadezaak wordt afgerond?
Kijk dan hier voor meer informatie over de eindafwikkeling van een letselschadezaak.

Let op: Op dit moment nemen wij geen nieuwe zaken met betrekking tot geweldsmisdrijven of medische fouten in behandeling.

Fysiek en psychisch letsel

Letsel kan fysiek zijn maar ook psychisch. Dat zorgt soms voor verwarring. Lichamelijk (of fysiek) letsel is een uitwendige of inwendige beschadiging aan het lichaam. Het is een lichamelijke verwonding of trauma aan organen of lichaamsdelen. Denk aan botbreuken, open wonden of beschadigingen aan ogen of oren. 

Geestelijk (of psychisch) letsel is daarentegen een beschadiging aan de geest. Soms wordt dit emotionele schade genoemd, maar dat dekt de lading niet. Een voorbeeld van geestelijk letsel is een PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Zowel bij fysiek als bij psychisch letsel gaat het over schade aan de persoon. We noemen dit letselschade, maar ook wel ‘personenschade’.

Materiële en immateriële schade

Bij letselschade zijn twee termen belangrijk: ‘materiële schade’ en ‘immateriële schade’. 

Met materiële schade bedoelen we schade die direct in geld is uit te drukken. Denk daarbij aan schade aan eigendommen, misgelopen inkomsten en kosten die zijn ontstaan door het opgelopen letsel. Voorbeelden hiervan zijn kapotte kleding, kosten voor het aanpassen van de woning en extra medische kosten.

Immateriële schade is de schade die wordt veroorzaakt door verdriet, pijn, gemis en verlies van levensvreugde. De schadevergoeding hiervoor noemen we ook wel smartengeld.

Hebt je recht op schadevergoeding?Doe de letselschadetest of neem contact met ons op.

Letselschade door verkeersongeval of bedrijfsongeval

Een verkeersongeval kan binnen enkele seconden jouw leven veranderen. Door de fysieke, mentale en financiële gevolgen, is het belangrijk om te weten wat jouw rechten zijn. Het claimen van letselschade kan ingewikkeld zijn, daarom is het belangrijk om de professionele hulp van Drost Letselschade in te schakelen. Voor meer informatie over het claimen van letselschade na een verkeersongeval, kun je terecht op onze specifieke pagina over verkeersongevallen.

Wanneer je betrokken bent bij een bedrijfsongeval, dan zijn er veel vragen die bij je opkomen. Is de werkgever aansprakelijk? Wat zijn jouw rechten als werknemer? Het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval vereist de nodige kennis. De experts van Drost Letselschade kunnen je helpen bij het indienen van een claim, zodat de we de schade kunnen verhalen op jouw werkgever. Voor gedetailleerde informatie over letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval, bezoek onze pagina over bedrijfsongevallen.

Voorbeelden van letselschade

Door een verkeersongeval, bedrijfsongeval of een ander voorval kunnen verschillende soorten letsel ontstaan. Sommige vormen van letselschade komen jou misschien bekend voor. Denk aan een gebroken arm door een bedrijfsongeval of aan een whiplash na een auto-ongeluk. Met andere vormen van letsel ben je misschien minder bekend. Bezoek onze pagina letselschade voorbeelden voor meer informatie.

Arbeidsongeschikt door letselschade

Na een ongeval komt het vaak voor dat je tijdelijk of zelfs voor een lange tijd door letselschade arbeidsongeschikt bent. Afhankelijk van het werk dat je doet, betekent het dat je minder of geen inkomen hebt. Maar ook dat je misschien promoties, overwerktoeslagen, pensioenopbouw of bonussen mist. 

Je begrijpt wel dat de schade die dan ontstaat, meestal de grootste schadepost is. Het inschatten van hoe hoog deze schade is, kan erg lastig zijn. Ook hierbij heb jij hulp nodig van een letselschade-expert.

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid betekent dat je niet in staat bent ‘arbeid te verrichten met een erkende economische meerwaarde’. Kortom: je kunt jouw werk niet meer doen. Dit kan een lichamelijke en/of psychische oorzaak hebben. Soms is er alleen sprake van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en soms is iemand volledig arbeidsongeschikt.

Schade verhalen bij arbeidsongeschiktheid

Als er sprake is van arbeidsongeschiktheid door letselschade dan kun je die schade verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Schade door arbeidsongeschiktheid is vaak een onderdeel van jouw totale letselschade.

Wij hebben ruime kennis en ervaring in het maken van complexe schadeberekeningen. We raden je daarom aan onze deskundige hulp in te schakelen als je arbeidsongeschikt bent geworden na een ongeval. En we hebben goed nieuws, want bij erkenning van aansprakelijkheid kost onze hulp jou niets. De aansprakelijke partij moet namelijk niet alleen jouw schade, maar ook onze kosten (als onderdeel van jouw schade) vergoeden.

Dat een schadevergoeding de gevolgen van jouw schade niet helemaal kan wegnemen, realiseren wij ons als geen ander. Maar wij weten ook dat een schadevergoeding wél kan helpen het leed te verzachten.

Ben je arbeidsongeschikt? Dit gaan wij voor jou doen

Ben je door een ongeval arbeidsongeschikt geraakt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Vanaf dat moment nemen wij het van jou over. Wij bezoeken je in de regel thuis om jouw schade te inventariseren. Daarna stellen we de veroorzaker van jouw schade aansprakelijk (ook maken we aanspraak op vergoeding van de kosten van onze hulp aan jou). Vervolgens wikkelen wij de schade voor jou af. Uiteraard in goed overleg met je.

Wij zijn bekend van:

De Telegraaf NU.nl RTL Nieuws Letselschade.nu RTL NOS Een Vandaag Nieuwsuur AD Hart van Nederland De Volkskrant

Letselschade opgelopen in het buitenland

Stel, je loopt door een ongeval in het buitenland letselschade op. Die schade wil je natuurlijk verhalen. Meestal is dan buitenlands recht van toepassing op de schaderegeling. Dit maakt de afwikkeling van jouw schade wat lastiger. Want meestal ben je de taal onvoldoende machtig en ook zijn de regels vaak anders dan in Nederland.

Ongeval met een landgenoot

Als je in het buitenland door een landgenoot bent aangereden dan is dat een ‘geluk bij een ongeluk’. Want afwikkeling van de schade kan dan mogelijk plaatsvinden op grond van het Nederlandse recht. In dat geval neemt Drost Letselschade de afwikkeling van jouw in het buitenland opgelopen letselschade graag op zich. Wij regelen jouw schade en nemen je alle werk uit handen. Zo kun jij je op jouw herstel richten. En dat is wel zo prettig!

WAM-richtlijn motorrijtuigenverzekering

Helaas zul je niet altijd dit ‘geluk’ hebben. Ben je slachtoffer van een verkeersongeval in Europa, met een gemotoriseerd voertuig? Dan kun jij je in Nederland melden bij de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dit kan op grond van de vierde Europese WAM-richtlijn motorrijtuigenverzekering in Nederland. 

Dat maakt de schadeafwikkeling gelukkig wat makkelijker. Taalproblemen behoren hiermee tot de verleden tijd. Maar dan nog is het buitenlands recht van toepassing en kunnen wij jou hierin niet juridisch bijstaan.

SVI: erg handig bij letselschade in het buitenland

Mede met het oog op buitenlandse reizen, doe je er goed aan een Schadeverzekering voor Inzittenden (SVI) af te sluiten. De premie van deze verzekering is relatief laag. De verzekering dekt de volledige letselschade van bestuurder en inzittenden, ongeacht of het ongeval nou wel of niet de schuld is van de bestuurder. 

Daarnaast dekt de SVI veelal de kosten van rechtsbijstand buiten rechte door een letselschade-expert. De kosten buiten rechte zijn de kosten van rechtsbijstand zolang er niet wordt geprocedeerd. Is er binnen de SVI dekking voor deze kosten? Dan kost onze hulp aan jou hierdoor niets. 

Als wij jouw zaak (bijvoorbeeld vanwege de toepasselijkheid van vreemd recht) niet zelf kunnen behandelen, dan beschikken wij over goede contacten voor doorverwijzing. Ook dan adviseren wij jou graag en goed!

Letselschade advocaat nodig?

Wanneer je te maken krijgt met letselschade door een ongeval of ander voorval, dan is het belangrijk dat je in deze moeilijke periode de juiste hulp krijgt. Meestal is inschakeling van een letselschade advocaat helemaal niet nodig. Op onze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over het inschakelen van een letselschade advocaat of letselschade jurist.

Vergoeding berekenen

Bij Drost Letselschade begrijpen we dat elk geval uniek is. Onze specialisten nemen daarom de tijd om jouw situatie zorgvuldig te analyseren en om een rechtvaardige schadevergoeding letselschade te berekenen. Aspecten zoals de aard van het letsel, medische kosten, misgelopen inkomsten en eventuele blijvende beperkingen worden meegenomen in de berekening. Bezoek onze pagina voor meer informatie over het berekenen van een letselschade vergoeding.

Letselschade opgelopen?Doe de letselschadetest of neem vrijblijvend contact op

Hoe Drost Letselschade je helpt bij letselschade

Elk soort letsel heeft lichamelijke en financiële consequenties: de gevolgen van letsel kunnen enorm ingrijpend zijn. Het brengt de nodige narigheid met zich mee. Narigheid waar je natuurlijk niet om hebt gevraagd.

Helaas kan blijvend letsel niet altijd worden voorkomen. Jij, als slachtoffer, zal daar dan mee moeten leren leven. Dat vraagt fysiek en mentaal erg veel van je. Een schadevergoeding kan een steuntje in de rug zijn. Je kunt de afhandeling van jouw letselschade het beste over laten aan een letselschade-expert. Dan weet je zeker dat het goed komt. De expert helpt je en adviseert, zodat je financieel op de been blijft. En dat is niet onbelangrijk als je misschien wel voor de rest van je leven last houdt van een bepaald soort letsel.

Is jouw letsel de schuld van een ander? Wij stellen die ander aansprakelijk

Na een ongeval ben je natuurlijk voornamelijk bezig met het letsel en het herstellen ervan. Het is daarom logisch dat je niet of nauwelijks denkt aan verzekeringen en juridische hulp. Ook iemand aansprakelijk stellen is niet iets waar je je op wilt focussen. Of aan kosten die gemaakt moeten worden of al zijn gemaakt.

Daarom is het verstandig een letselschadespecialist om advies te vragen. Bijvoorbeeld als het gaat om aansprakelijkheid. Iedereen die door een ongeval letsel heeft opgelopen waarbij een andere partij aansprakelijk is, kan zich laten bijstaan door een letselschade-expert. Hoogstwaarschijnlijk heb je recht op schadevergoeding. Dit verzacht de pijn niet en het neemt het letsel niet weg. Maar je hoeft je niet meer druk te maken over de financiën. Als specialist bieden wij hulp bij het onderzoeken van de toedracht en het bepalen van de schuldvraag. Wij zullen de wederpartij namens jou aansprakelijk stellen.

Bij aansprakelijkheid hoef je de kosten van onze hulp niet te betalen

Is de aansprakelijkheid volledig erkend? Dan betaalt je als slachtoffer voor onze dienstverlening niets.

Sommige letselschadebureaus werken volgens het principe ‘no cure no pay‘. Dat betekent dat je bij succes een deel van jouw schadevergoeding aan de belangenbehartiger moet afstaan. Wij werken niet volgens dit principe.

Bij volledige erkenning van aansprakelijkheid verhalen wij onze kosten op de wederpartij of diens verzekering. In de wet is namelijk bepaald dat de kosten van onze dienstverlening voor rekening komen van de aansprakelijke partij (artikel 6:96 BW).

Van jouw uiteindelijke letselschadevergoeding hoef je derhalve niets aan ons af te dragen; deze is 100% van jou. En  zo hoort het ook.

Veelgestelde vragen over letselschade

Wat kun je claimen bij letselschade?

Onder letselschade vallen niet alleen medische kosten, maar ook schadeposten als bijvoorbeeld inkomstenverlies, studievertraging, huishoudelijke hulp en smartengeld. Schade kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet. Het is belangrijk om de nodige bewijzen te verzamelen en de tegenpartij aansprakelijk te laten stellen. Dat laatste kun je het beste overlaten aan een letselschade-expert van Drost Letselschade. Dan weet je zeker dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Als leek weet je natuurlijk niet precies wat je kunt claimen bij letselschade. Jouw expert van Drost weet dat wel en heeft ook verder alle expertise in huis voor een succesvolle schadeclaim.

In principe heb je recht op vergoeding van alle kosten die voortkomen uit het letsel dat je hebt opgelopen. Meer weten? Neem contact op met een letselschade-expert van Drost. De experts van Drost staan voor je klaar om je te helpen bij het indienen van een claim.

Bij erkenning van aansprakelijkheid zijn voor jou als slachtoffer geen kosten verbonden aan onze belangenbehartiging. Die kosten kunnen namelijk, als onderdeel van de schade, geclaimd worden bij de aansprakelijke partij (of diens verzekeraar).

Wat is het verschil tussen smartengeld en letselschade?

Letselschade is onder te verdelen in materiële en immateriële schade. Beide soorten schade vormen samen de totale letselschade, die je lijdt als gevolg van een ongeval of ander voorval.

Smartengeld, een ander woord voor immateriële schade, heeft alleen betrekking op het immateriële aspect van de geleden schade. Het is een vergoeding voor de door het ongeval geleden pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde. Materiële schade is direct op geld waardeerbaar. Smartengeld is dat niet.

Hoe bereken je letselschade?

Letselschade wordt berekend op basis van verschillende factoren, waaronder de ernst van het letsel, de lichamelijke beperkingen die daaruit voortkomen, de leeftijd van het slachtoffer en de duur van het herstelproces. Naast vergoeding voor materiële (direct op geld waardeerbare) schadeposten, heb je als slachtoffer meestal ook recht op een vergoeding van smartengeld. Die laatste schadepost wordt ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Het is een vergoeding voor de door het ongeval geleden pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde.

Heb jij letselschade opgelopen waarvoor een ander aansprakelijk is? Schakel dan een letselschade jurist van Drost in voor de behandeling van jouw letselschadezaak. Deze expert verzorgt voor jou de aansprakelijkstelling, zal na erkenning van de aansprakelijkheid de verschillende schadeposten nauwkeurig in kaart brengen en de aansluitend schadevergoeding waar je recht op hebt voor jou berekenen. Zo krijg jij waar je recht op hebt!

Bij erkenning van aansprakelijkheid verhalen wij onze kosten op de aansprakelijke partij (of diens verzekeraar). Daarover hoef jij je als slachtoffer geen zorgen te maken.

Hoe verhaal je schade op de tegenpartij?

Om jouw letselschade na een ongeval, of ander voorval met letselschade tot gevolg, te verhalen moet de voor het ongeval verantwoordelijke persoon schriftelijk aansprakelijk worden gesteld. Je doet er verstandig aan dit niet zelf te doen, maar daarvoor een expert van Drost Letselschade in te schakelen. Dan weet je zeker dat er bij het aansprakelijk stellen geen fouten worden gemaakt. Het is belangrijk om nadat je letselschade hebt opgelopen voortvarend te handelen en de gegevens van de tegenpartij te noteren. Ook het maken van foto’s van (de plaats van) het ongeval en het opgelopen letsel wordt geadviseerd. Het Schade Aanrijdingsformulier (ook wel SAF genoemd) is bij verkeersongevallen een belangrijk document.

Een officiële aansprakelijkstelling is nodig voordat je een schadevergoeding kunt claimen. Pas na een succesvolle aansprakelijkstelling kan jouw schade verhaald worden op de tegenpartij (of diens verzekeraar). Wil je weten of wij mogelijkheden zien voor het verhalen van jouw letselschade? Neem contact op voor een eerste vrijblijvend advies.

Neem contact op

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.
Gratis bellen mag ook: 0800-2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Persoonlijke en professionele hulp
  • Ruim 35 jaar ervaring door heel Nederland
  • ✓ Valid number ✕ Invalid number
  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.