Letsel is een beschadiging aan het lichaam. Een beschadiging die voor klachten zorgt. Misschien denk je dan al snel aan open wonden en botbreuken. Maar het is meer dan dat. Ook verwondingen die niet zichtbaar zijn, zoals een whiplash of RSI-klachten, kunnen voor lichamelijke beperkingen zorgen. Hier hebben we een aantal voorbeelden van letsel voor jou op een rij gezet.

Fysiek of psychisch letsel?

Letsel kan fysiek zijn maar ook psychisch. Dat zorgt soms voor verwarring. Lichamelijk (of fysiek) letsel is een uitwendige of inwendige beschadiging aan het lichaam. Het is een lichamelijke verwonding of trauma aan organen of lichaamsdelen. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken, open wonden of beschadigingen aan ogen of oren. Geestelijk (of psychisch) letsel is daarentegen een beschadiging aan de geest. Soms wordt dit emotionele schade genoemd, maar dat dekt de lading niet. Voorbeelden van geestelijk letsel zijn een psychose en een PTSS (posttraumatische stressstoornis).
Zowel bij fysiek als bij psychisch letsel gaat het over schade aan de persoon. Daarom wordt letselschade ook wel ‘personenschade’ genoemd.

Materiële en immateriële schade

Bij schade in verband met letselschade zijn twee termen van belang: ‘materiële schade’ en ‘immateriële schade’. Met materiële schade bedoelen we schade die direct in geld is uit te drukken. Denk daarbij aan schade aan eigendommen, misgelopen inkomsten en onkosten ontstaan door het opgelopen letsel. Voorbeelden van materiële schade zijn kapotte kleding, kosten voor het aanpassen van de woning en extra medische kosten.
Immateriële schade is de schade die wordt veroorzaakt door verdriet, pijn, gemis en verlies van levensvreugde. De schadevergoeding hiervoor noemen we ook wel smartengeld.

Letselschade opgelopen?

Doe de letselschadetest of neem vrijblijvend contact op

Oorzaken

De term letselschade staat meestal in relatie met een ongeval. Bijvoorbeeld in het verkeer, op het werk, thuis of elders. Ook kan letselschade ontstaan als gevolg van een gebrekkig product of een gedraging van een dier.

Als een ander voor jouw letselschade aansprakelijk is, dan heb je recht op een vergoeding van jouw schade. Drost Letselschade is je hierbij graag van dienst. Wij stellen de wederpartij aansprakelijk, berekenen jouw schade en wikkelen deze voor je af. En bij aansprakelijkheid zijn daaraan voor jou als slachtoffer geen kosten verbonden. De wet bepaalt namelijk dat de aansprakelijke partij niet alleen jouw schade moet vergoeden, maar ook de kosten van rechtsbijstand.

Wat de exacte hoogte van jouw schadeclaim zal zijn, is afhankelijk van meerdere factoren. Om er zeker van te zijn dat alle relevante factoren worden meegenomen, is het daarom verstandig om bij het claimen van de schade de professionele juridische hulp van een expert van Drost Letselschade in te roepen. Onze letselschade-experts zijn volledig op de hoogte van jouw rechten. Met de inschakeling van Drost weet je dan ook zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

Veelgestelde vragen over letselschade

Kom ik in aanmerking voor een schadevergoeding voor mijn letselschade?

Jouw recht op schadevergoeding is afhankelijk van het ongeval dat je hebt gehad en wie het ongeval veroorzaakt heeft. Ook de datum van het ongeval, in combinatie met de datum waarop je wist dat je schade leed, is van belang. Dit met het oog op de verjaring. De toedracht van het ongeval en de aard van jouw letsel zijn ook van belang. Er kan namelijk discussie ontstaan over het antwoord op de vraag of jouw schade wel het gevolg is van het ongeval. De experts van Drost Letselschade zoeken graag voor je uit of je recht hebt op een schadevergoeding. Neem gerust contact met ons op; wij vertellen je graag wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wat kan er gebeuren als ik geen letselschade-expert inschakel?

Als je letselschade hebt opgelopen, dan kun je vanaf het moment van het ongeval (zoals een bedrijfsongeval of verkeersongeval) kosten maken. Bijvoorbeeld voor medische zorg die niet vergoed wordt, of omdat je een schoonmaker moet inhuren omdat je niet meer zelf je huis kunt schoonmaken.

Je lijdt dus schade. Maar deze schade gaat verder. Want als je niet meer kunt werken, loop je vaak ook inkomsten mis. Als jealle kosten bij elkaar optelt, kan de schade behoorlijk oplopen. Het is belangrijk dat je deze schade vergoed krijgt. Ook als jouw schade niet zo groot is, heb je overigens nog steeds recht op een vergoeding van die schade. Zo krijg je geen financiële zorgen en kun je alle rekeningen blijven betalen.

Het is lastig om er zelf voor te zorgen dat jouw schade vergoed wordt. Het aansprakelijk stellen en een schadeclaim indienen, is een behoorlijke klus. Je moet daarvoor ook echt wel verstand van zaken hebben. Als je geen letselschade-expert inschakelt, is de kans groot dat je niet de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Je ziet schadeposten over het hoofd, of berekent ze niet juist. Gevolg: financiële zorgen en stress. Daarnaast kun je je mogelijk ook minder goed richten op jouw herstel. Allemaal dingen die je niet wilt en die je kunt voorkomen door voor de behandeling van jouw letselschadezaak een expert van Drost Letselschade in te schakelen. Bij erkenning van aansprakelijkheid zijn voor jou als slachtoffer geen kosten verbonden aan onze dienstverlening. Die verhalen wij namelijk voor jou op de aansprakelijke partij.

Waarom kan Drost Letselschade mij beter helpen dan een ander letselschadekantoor?

Het aansprakelijk stellen en het claimen van een schadevergoeding is niet eenvoudig. Hiervoor, en ook omdat jij je moet richten op jouw herstel, is de hulp van een deskundige letselschadespecialist van Drost Letselschade eigenlijk onmisbaar. Niet elk letselschadekantoor is ervaren en daarnaast werken sommige kantoren met ‘no cure, no pay’-afspraken. Wij vinden het erg belangrijk dat je weet dat de kosten van onze hulp bij aansprakelijkheid niet voor jouw rekening komen: in de wet staat namelijk dat de aansprakelijke partij deze kosten (als onderdeel van jouw schade) moet betalen.

Onze letselschadespecialisten weten als geen ander waar je recht op hebt. Zij zijn door het het NIVRE en het NIS erkend. Daarnaast hebben wij het Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL) van De Letselschade Raad. Zo weet je dat je te maken hebt met een professionele, betrouwbare en ervaren letselschadespecialist.

Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Is dat niet genoeg?

Drost Letselschade is geheel onafhankelijk en staat uitsluitend slachtoffers bij. Rechtsbijstandsverzekeraars, zoals bijvoorbeeld DAS, SRK, Univé en ARAG, zijn als verzekeraar lid van het Verbond van Verzekeraars. Zij zijn actief op verschillende juridische gebieden en zijn niet bij uitstek gespecialiseerd op het gebied van letselschade. De letselschadespecialisten van Drost Letselschade zijn dat wel.

Ook komt het soms voor dat een slachtoffer voor rechtsbijstand is verzekerd bij dezelfde verzekeraar als de aansprakelijke partij. Dus de partij die jou aanreed, is voor de door hem veroorzaakte schade verzekerd bij dezelfde verzekeraar als die waarbij jij voor rechtsbijstand bent verzekerd. Om belangenverstrengeling te voorkomen, doe je er goed aan voor jouw letselschadeclaim een onafhankelijke letselschade-expert van Drost Letselschade in te schakelen.

Dit kan en mag je in beginsel doen: volgens een Europese richtlijn moet de rechtsbijstandsverzekeraar in haar polis-overeenkomst met jou als verzekerde de bepaling opnemen dat je de behartiging van jouw belangen mag toevertrouwen aan een gekwalificeerd persoon van jouw eigen keuze. Polisdekking blijft dan in beginsel gewoon bestaan. Kijk de polis na hoe een en ander in jouw geval is geregeld.

Overigens moet, bij erkenning van aansprakelijkheid, de aansprakelijke partij ook instaan voor de kosten van onze dienstverlening. In dat geval ben je derhalve helemaal niet afhankelijk van jouw rechtsbijstandsverzekeraar. Bij betwisting van de aansprakelijkheid kan het verstandig zijn om een beroep te doen op jouw rechtsbijstandsverzekering. Zoals hiervoor al gemeld: raadpleeg jouw polis om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Drost Letselschade inschakelen heeft overigens meer voordelen. Een letselschadespecialist van Drost Letselschade bezoekt je in de regel thuis. Zo wordt meteen een goed beeld verkregen van de impact van het opgelopen letsel op jouw dagelijks leven. Een schaderegelaar van een rechtsbijstandsverzekeraar pleegt over het algemeen geen huisbezoeken. Die behandelt jouw dossier van achter een bureau. Juist het persoonlijke contact met onze cliënten vinden wij bij Drost belangrijk. Dat stelt ons in staat elke keer weer maatwerk te leveren. Want elke letselschadezaak is weer anders en elk slachtoffer verdient een schaderegeling op maat.

Kan mijn zaak verjaren?

Ja, dat kan! De verjaringstermijn begint te lopen op het moment dat je bekend bent met het feit dat je schade hebt geleden en je weet wie de veroorzaker is. Het is dus erg belangrijk dat je tijdig een belangenbehartiger inschakelt die verjaring van jouw recht op schadevergoeding voor  jou voorkomt. Als de verjaringstermijn is verstreken en er dus sprake is van verjaring, kun je in principe geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding. Je kunt over het algemeen tot 5 jaar na het ontstaan van het letsel om een schadevergoeding vragen. Soms is de verjaringstermijn beduidend korter: een WAM-verzekeraar bijvoorbeeld kun je maar tot 3 jaar na het ongeval aanspreken. Vraag dus altijd tijdig advies om het verjaren van jouw schadeclaim te voorkomen.

Neem contact op

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.
Gratis bellen mag natuurlijk ook: 0800-2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Persoonlijke en professionele hulp
  • Ruim 30 jaar ervaring door heel Nederland
  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.