Het aantal bedrijfsongevallen in Nederland is het afgelopen jaar duidelijk toegenomen. Volgens recente cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie waren vorig jaar ruim 3.200 werknemers betrokken bij ongelukken op de werkvloer. Dit is aanzienlijk meer dan in 2023, toen het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen nog op 2.700 lag. Hoewel het aantal ongevallen steeg, nam het aantal fatale ongelukken juist af. Vorig jaar kwamen 52 mensen om het leven bij een bedrijfsongeval, terwijl er een jaar eerder nog 72 dodelijke slachtoffers te betreuren waren.

Opvallend is dat uitzendkrachten en arbeidsmigranten relatief vaak slachtoffer zijn van ongelukken op het werk. De arbeidsinspectie schrijft dit toe aan het feit dat arbeidsmigranten doorgaans vaker ongeschoold en tijdelijk werk verrichten. Bovendien werken zij vaker in sectoren met verhoogde risico’s, zoals de bouw, industrie en logistiek. Deze combinatie verhoogt hun kans op arbeidsongevallen aanzienlijk.

De arbeidsinspectie benadrukt ook dat een goede relatie tussen werkgever en werknemer essentieel is voor het verminderen van ongelukken op de werkvloer. Wanneer werknemers en werkgevers zich betrokken voelen bij elkaar, investeren ze vaker in maatregelen om de werkomgeving veiliger te maken. Deze betrokkenheid leidt ook tot een betere naleving van veiligheidsregels en daardoor ook tot minder ongelukken. Hoewel het aantal arbeidsongevallen dus toeneemt, is de daling in het aantal dodelijke ongevallen wel een positieve ontwikkeling voor de arbeidsveiligheid in Nederland.
Bron: nu.nl