Ondanks alle waarschuwingen blijft het voor veel mensen blijkbaar lastig om hun mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt hem in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger, meldt RTL Nieuws.

De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z’n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. Driekwart van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.
Volgens Deloitte raakt het gebruik van mobiele telefoons ‘steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden’. “Zo ook in het verkeer, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is niet voor niets dat de minister volgend jaar een appverbod op de fiets wil introduceren”, zegt het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

Mobiele verslaving

Uit het onderzoek blijkt ook dat steeds meer Nederlanders zich zorgen maken over ‘veelvuldig mobiel gebruik’. Al storen mobiele gebruikers zich meer aan hun naasten dan aan het gedrag van zichzelf. Zo vindt bijna de helft van de ondervraagden dat hun partner zijn of haar telefoon te veel gebruikt. En 62 procent zegt dat hun kinderen te veel met de mobiel bezig zijn.

Nederlanders gebruiken hun mobiele telefoon vooral tijdens werkuren (90 procent), in het openbaar vervoer (88 procent) en tijdens het winkelen (81 procent). Maar ook tijdens vergaderingen op het werk (65 procent) en zelfs in gesprek met familie of vrienden (68 procent) vinden velen het maar moeilijk om hun mobiel te laten liggen. Ondanks alle bezorgdheid, ergernis en waarschuwingen blijft de mobiele verslaving voor veel mensen een hardnekkig probleem.

Levensgevaarlijk in het verkeer

Mede door het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers de laatste twee jaar gestegen. Verschillende partijen in Den Haag vinden dat de overheid moet ingrijpen. Zo willen CDA en D66 dat er een campagne komt die automobilisten waarschuwt voor het gebruik van de mobiele telefoon. “Het is levensgevaarlijk”, zei CDA-Kamerlid Maurits von Martels onlangs, “maar de telefoon in de hand is helaas wel een vertrouwd beeld geworden in het verkeer.”

De VVD drong daarom aan op strengere straffen. Zo wil de partij appende en bellende automobilisten die brokken maken net zo zwaar straffen als automobilisten die te veel hebben gedronken. Maar of daarmee het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer is terug te dringen, zonder hogere pakkans en strengere handhaving moet nog blijken. Recente cijfers over het aantal uitgedeelde boetes bij controles op mobiel gebruik in de auto zijn nog niet erg hoopgevend.

BRON: RTLnieuws