“Dieseldampen zijn dodelijk, maatregelen noodzakelijk”

De Nederlandse overheid moet snel met regels komen om het aantal doden als gevolg van dieseldampen terug te dringen. Dat zei PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius afgelopen zondag tijdens een bezoek aan Hengelo.

Net als asbest heeft de Europese Commissie dieseldampen op een lijst geplaatst met kankerverwekkende stoffen. Dit na een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en ook de Nederlandse Gezondheidsraad om strikte normen in te voeren over dieseldampen.

Jaarlijks sterven in Nederland zeven op de duizend mensen aan kanker veroorzaakt door dieseldampen. Vaak zijn dat mensen die op hun werk zijn blootgesteld aan deze dampen. Denk bijvoorbeeld aan wegwerkers, garagemedewerkers of chauffeurs.
Mensen die tijdens hun werk een risico lopen, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen krijgen. In garages maar ook in remises waar bijvoorbeeld vrachtwagens of bussen staan, moeten afzuiginstallaties komen die de uitlaatgassen meteen naar buiten blazen.

Nieuwe regelgeving

Volgens Jongerius moet de Nederlandse overheid nu wel met maatregelen komen, nu Europa officieel heeft vastgesteld dat uitlaatgassen van een dieselmotor kankerverwekkend zijn. Maar de minister lijkt daar volgens haar nog niet zo’n vaart mee te maken.
De FNV wil daar meer druk op zetten, mede omdat het aantal van ruim 4000 beroepsgebonden doden per jaar, alleen al in Nederland, echt omlaag moet. Afgelopen jaar is dan ook meerdere malen, onder andere door Agnes Jongerius, aandacht gevraagd voor het beter beschermen van werknemers tegen dieseldampen.

Agnes Jongerius was op uitnodiging van de lokale PvdA-fractie naar Hengelo gekomen, speciaal voor International Workers’ Memorial Day 2019. Dat is een wereldwijde herdenkingsdag voor mensen die door hun werk ziek zijn geworden of zijn overleden. In het centrum van Hengelo werden daarom flyers uitgedeeld en konden mensen vragen stellen over deze speciale dag. Ook in Amsterdam en Rotterdam waren locaties om samen de doden te herdenken.

BRON: RTV Oost en FNV.nl