Een 71-jarige man uit Zwiggelte in Drenthe is aan de gevolgen van een jachtongeval overleden, nadat hij op vrijdag 21 september 2012 op een perceel aan de Halerweg, tussen Hooghalen en Zwiggelte, was neergeschoten door een jager. Dat meldt de politie.

De man is vermoedelijk door een jager aangezien voor een dier, waarna de jager op hem heeft geschoten en hem heeft geraakt. Het slachtoffer was een wandelaar. Na het ongeval is hij met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij later op de dag helaas aan de opgelopen verwondingen overleden. De politie heeft inmiddels een onderzoek naar het jachtongeval ingesteld.

Bij RTV Drenthe sprak een woordvoerder van een zeer triest jachtongeval. Alle deelnemers aan de jachtpartij worden verhoord om te achterhalen wat er nu precies is gebeurd. Een woordvoerder van de jagersvereniging KNJV zei in een interview met RTV Drenthe, dat hij zich niet kan herinneren wanneer voor het laatst een dergelijk ongeluk heeft plaats gevonden.

Jachtongeval zeer triest

Volgens letselschade-expert Yme Drost, die mede gespecialiseerd is in jachtwetgeving en meerdere jachtongevallen behandelde, is het tragische jachtongeval zeer triest voor alle betrokkenen. Drost, die zelf ook als jager actief is, verklaart: “Bij de jacht geldt altijd de regel dat het wild eerst goed ‘aangesproken’ moet worden, alvorens men mag schieten. Dat betekent dat de jager eerst het wild moet herkennen en vervolgens moet erkennen als voorkomend op de lijst van bejaagbaar wild. Pas daarna, en niet eerder, mag er geschoten worden. Het politieonderzoek zal duidelijk moeten maken wat er in dit specifieke geval nu precies gebeurd is. Van de omstandigheden waaronder het ongeluk in Drenthe heeft plaats gevonden, weet ik te weinig. Om die reden kan ik dan ook geen uitlatingen doen over dit jachtongeval en de treurige afloop ervan. Het ongeval zou bijvoorbeeld ook kunnen zijn veroorzaakt door een afgeketste kogel.”