Veel kinderen zitten onveilig in autostoeltje

Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto omdat het autostoeltje niet op de juiste manier wordt gebruikt. Het gaat vaak mis bij het vastgespen van het kind in het stoeltje, terwijl vrijwel alle ouders denken dat ze het goed doen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van onder meer VeiligheidNL en ErasmusMC, waarbij het ging om kinderen van nul tot en met acht jaar. De helft van de autostoelen is volgens het onderzoek niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. Zes op de tien kinderen zitten te los in de autostoel doordat ouders de gordels van het harnas niet goed aantrekken.

VeiligheidNL observeerde afgelopen zomer de manier waarop 470 kinderen in de auto zaten. Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen ouders in veel gevallen het stoeltje niet op de juiste manier vastzetten. De kans dat een kind onveilig in de auto zit, is groter als iemand anders dan de ouder, bijvoorbeeld een opa of oma, het kind heeft vastgezet.

Ouders denken kind veilig te vervoeren

In 2013 werd eenzelfde onderzoek gehouden, waaruit bleek dat drie kwart van de kinderen van nul tot vier jaar niet goed in hun stoel zat. De situatie is dus niet verbeterd.
Saskia Kloet van VeiligheidNL noemt het schokkend dat negen op de tien ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren en wijst erop dat ouders er niet zijn met het kopen van de juiste autostoel. “De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.”

Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer vindt de resultaten verontrustend. Hij roept ouders met klem op de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. “Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit”, aldus Kramer. Als chirurg heeft hij talloze slachtoffertjes behandelde met ernstig hoofd- en nekletsel, inwendige bloedingen en gebroken armpjes en beentjes. ,,Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.”

Vorig jaar belandden vijfhonderd kinderen van 0 tot 8 jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar. De autostoel is meestal van prima kwaliteit, maar de handleiding wordt niet goed gelezen of de uitleg in de winkel ontbreekt. Het is dan ook verontrustend, dat volgens het onderzoek 90 procent van de ouders ervan overtuigd was dat hun kind wel goed beschermd achterin zat.

BRON: NU.nl en AD.nl