Rond de jaarwisseling zagen traumachirurgen dit jaar ruim 90 patiënten met vuurwerkletsel. Onder hen zijn 40 kinderen. 30 procent van de slachtoffers houdt er waarschijnlijk blijvende schade aan over.

“Het totaal aantal slachtoffers is met ruim een kwart toegenomen ten opzichte van afgelopen jaar, 95 patiënten tegen 72 vorig jaar”, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) tegen persbureau ANP. Hoe het komt dat het aantal slachtoffers nu zo groot is, is nog niet duidelijk. Bovendien zijn nog niet alle gegevens binnengekomen.

Blijvend letsel

30 procent van de gewonden moest meteen of uiterlijk de volgende dag worden geopereerd. Een ongeveer even grote groep houdt waarschijnlijk blijvende schade. Zo’n 15 slachtoffers die blijvende schade aan het vuurwerk overhouden, zijn jonger dan 16. Eén van hen is een 14-jarig kind dat een hele hand verloor, een jongen van 13 moet twee vingers missen. Ook een volwassen man is een deel van zijn hand kwijt. Verder liep iemand een klaplong op door een vuurwerkexplosie. En een persoon kwam om het leven bij het afsteken van een mortierbom.

Legaal vuurwerk

Het grootste deel van de slachtoffers, 65 procent, stak het vuurwerk waardoor ze gewond raakten zelf af. 35 procent raakte gewond door vuurwerk van anderen. Van de helft van de verwondingen staat vast dat de oorzaak legaal vuurwerk is en van 10 procent dat het om illegaal vuurwerk ging. Van de overige 40 procent is (nog) onduidelijk wat voor vuurwerk de verwondingen heeft  veroorzaakt. Op het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn deze jaarwisseling een stuk meer klachten binnengekomen dan vorig jaar. De teller staat inmiddels op meer dan 52.000 klachten.  Vorig jaar kwamen er in totaal 48.000 klachten binnen. Het meldpunt, een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, sluit woensdag.

BRON: RTLnieuws


Update cijfers

Een dag later meldde de Volkskrant daarentegen dat het aantal vuurwerkslachtoffers ten opzichte van vorig jaar minder is geworden: nu 434 en vorig jaar nog 473. Dat is de uitkomst volgens het kenniscentrum VeiligheidNL, dat in samenwerking met de NOS gegevens verzamelde bij ziekenhuizen, artsenverenigingen en huisartsenposten. Het aantal vuurwerkslachtoffers is volgens deze inventarisatie voor het vijfde jaar op rij áfgenomen.
Wel is ruim de helft van de gewonden jonger dan 20 jaar, fors meer dan vorige jaar (35 procent). Vooral meer jonge kinderen hebben letsel overgehouden aan de jaarwisseling: 119 vuurwerkslachtoffers zijn jonger dan 15 jaar, tegenover 99 een jaar eerder. Brandwonden en beschadigde ogen zijn de meest voorkomende letsels.

BRON: de Volkskrant