Letselschade op de achterbank

De onveiligste plaats in de auto is de achterbank. Dat komt hoofdzakelijk door de gebrekkige veiligheidsmaatregelen achterin. Een studie door de Duitse verzekeraarsbond UDV toont aan dat je beter voorin kunt zitten.

Analyse toonde aan dat letsel op de achterbank in 20 procent van de gevallen zwaarder is dan op de voorstoelen. Tien procent van alle gewonde inzittenden zaten dan ook op de achterbank, terwijl daar maar in een paar procent van alle gevallen iemand zit. Autoproducenten zijn volgens de studie voor een deel verantwoordelijk voor de verwondingen.

Omdat de gordels achter vaak niet in hoogte verstelbaar zijn, zit de band vaak langs de nek, vooral bij kleinere passagiers. Veel mensen klemmen de gordel omwille van het comfort onder de arm. In een crashtest van UDV bleek dat die houding de riem zo goed als waardeloos maakt, hij biedt bijna geen bescherming.

Ook ontbreken achter vaak airbags, gordelspanners en andere maatregelen die de passagiers tegenwoordig zo goed beschermen. Maar het grootste probleem is dat veel mensen zich achterin nog steeds niet beschermen met een veiligheidsgordel, ook al is dat tegenwoordig verplicht. De kansen om dan een groot ongeluk dan te overleven, zijn gering.

In een commentaar op het onderzoek wordt op de website van Welt er wel op gewezen dat de autofabrikanten intussen bezig zijn met het ontwikkelen van oplossingen die de veiligheid van passagiers op de achterbank moeten verbeteren. Zo zijn er intussen auto’s op de markt gekomen met een airbag-systeem achter de voorstoelen, met zij-airbags in de achterbank of met gordelverklikkers voor de achterstoelen. Daarnaast worden er allerlei elektronische systemen ontwikkeld om aanrijdingen te voorkomen.