In de aankomende weken zullen weer veel Nederlanders met de auto op vakantie gaan. Uit onderzoek van Multiscope, in opdracht van BOVAG, blijkt dat een groot deel van de Nederlandse automobilisten de juiste bandenspanning voor de reis niet weet. De bandenspanning is vaak te laag, constateert BOVAG, naar aanleiding van een onderzoek onder 843 automobilisten.

Wanneer de auto zwaar beladen is en een er een lange rit op het programma staat, is er 0,3 bar meer nodig dan staat voorgeschreven. Dit wist slechts 7% van de ondervraagden. Van de respondenten laat 20% de spanning hetzelfde en 3,5% verlaagt de bandenspanning zelfs als de auto zwaar belanden is.

Het rijden met te zachte banden kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Een lage bandenspanning kan leiden tot een langere remweg, een slechte wegligging, verkeerslawaai, luchtvervuiling en zelfs een klapband, met verkeersongelukken met mogelijk letselschade als gevolg. Met de juiste bandenspanning en het controleren daarvan kan de gemiddelde automobilist bovendien tot 150 euro per jaar besparen op brandstof en het slijten van de banden.

Campagne

De overheid voert momenteel de campagne ‘Kies de beste band’, waarin wordt gewezen op het belang van een regelmatige controle, het profiel en beschadigingen.

 

Bron: BOVAG