Het Duitse OM onderzoekt inmiddels de dood van zeventig patiënten die overleden na behandeling in de kliniek van de Duitse natuurgenezer Klaus Ross. Dat meldt de Duitse omroep WDR. Klaus Ross bood kankerpatiënten behandeling aan met het omstreden middel 3-Bromopyruvat, een zogenoemde glucoseblokker die kankercellen zou doden.

De WDR schrijft dat onderzoekers de dossiers hebben bekeken van alle patiënten die met 3-BP zijn behandeld. Zeventig van hen zijn overleden. Nu moet worden opgehelderd of hun dood het gevolg is van kanker of dat er een verband is met toediening van de glucoseblokker. Mogelijk moeten er lichamen worden opgegraven om de doodsoorzaak te achterhalen, bericht de omroep.

Ook De Telegraaf zegt over informatie te beschikken dat de zaak veel omvangrijker is dan werd gedacht. De kliniek in Bracht zou veel Duitse, Belgische en Nederlandse kankerpatiënten behandeld hebben die in het reguliere circuit waren uitbehandeld. Daarom moet nog blijken hoe het hoge aantal overledenen geïnterpreteerd moet worden.

Nog niet bewezen

Tot nu toe werd gesproken over drie verdachte sterfgevallen, van twee Nederlandse en één Belgische patiënte. Justitie nam de zaak in onderzoek omdat de drie overleden na toediening van 3-BP, volgens Nederlandse artsen potentieel heel giftig. Een verband tussen hun dood en de behandeling is nog niet bewezen.

Begin deze maand riepen de Nederlandse en Duitse autoriteiten alle patiënten die zich in de kliniek hebben laten behandelen op om zich te melden. Vijf dagen later hadden al 26 mensen zich gemeld. De Nederlandse politie wil niet reageren en verwijst naar de Duitse politie.

De kliniek verklaarde eerder altijd het advies te geven aan zijn patiënten om ook met hun eigen arts in contact te blijven. In de verklaring stond ook dat de kliniek achter zijn behandelingsmethode blijft staan.

Bron: NOS

Update

Politie en justitie in Duitsland onderzoeken vijf concrete kankerbehandelingen van patiënten door natuurgenezer Ross. Het gaat om drie uitbehandelde patiënten die daarna zijn overleden en twee die ernstig ziek zijn.
In eerdere berichtgeving werd er gesproken van onderzoek naar meer dan zeventig sterfgevallen, maar daar is volgens de Duitse hoofdofficier van justitie Axel Stahl geen sprake van. Ook zijn er geen plannen om overleden patiënten op te graven, zo werd duidelijk tijdens een persconferentie.
Het onderzoek naar de behandelingen door Ross zal naar verwachting nog weken duren en wordt uitgevoerd door twintig agenten van de politie in Mönchengladbach die worden ondersteunt door collega’s van de Duitse federale politie en van de politie van Nijmegen.

Bron: ANP