De Zuid-Koreaanse telefoongigant Samsung stopt met de verkoop en productievan de Galaxy Note 7. Dat heeft het bedrijf eerder deze week bekend gemaakt. De batterijen van deze telefoon kunnen naar verluid spontaan in brand vliegen.  Inmiddels zijn de eerste schadeclaims bij het bedrijf gemeld in verband met schade veroorzaakt door dit ondeugdelijke product.

Inmiddels zijn er op social-media tal van berichten verschenen waaruit ook zou blijken dat het toestel spontaan kan ontploffen. Boze klanten plaatsten filmpjes van hun ontploffende telefoon op internet. Meerdere mensen raken  allichtgewond.

Op 5 oktober explodeert een Samsung Galaxy Note 7 vlak voor het opstijgen aan boord van een Amerikaans vliegtuig. Niemand raakt gewond, maar alle passagiers moeten worden geëvacueerd en de Amerikaanse overheid kondigde een onderzoek aan. Door alle incidenten wordt de kritiek op Samsung steeds groter en zichtbaarder. Tech-experts zeggen dat het bedrijf de telefoon te snel heeft gelanceerd omdat het zo nodig eerder wilde zijn dan concurrent Apple met de iPhone 7 (Plus).

De Galaxy Note 7 was officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar. De verkoop zou op maandag van start gaan, maar werd afgelast in verband met de brandproblemen. Samsung is begonnen om push-meldingen te sturen naar gebruikers van de Samsung Galaxi S7 (Edge), dat hun toestel veilig is voor gebruik en niet terug gestuurd behoeft te worden.

Als er zich in Nederland incidenten zouden voordoen met ontploffende Galaxy Note 7’s, zouden klagende klanten met (letsel)schade vermoedelijk een rechtszaak tegen de fabrikant kunnen winnen. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de telefoon als product gebrekkig of ondeugdelijk is. En het feit dat dit risico bekend is, maakt hun zaak dan nog sterker.