Afgelopen maandag gingen de scholieren in het Zuiden van ons land weer naar school en vanaf maandag zijn de leerlingen in het Noorden aan de beurt. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarschuwen opnieuw voor de gevaren in het verkeer.

Onderzoeken

Het VVN meldt dat er in de eerste twee weken van het nieuwe schooljaar meer ongevallen gebeuren met Brugklassers. Ook SWOV verklaart dat uit de statistieken blijkt dat in september onder 12-jarigen het aantal slachtoffers opvallend hoger is dan in andere maanden en andere leeftijdsgroepen. Gekeken naar het tijdstip blijkt dat er meer slachtoffers vallen in de middag- en avondspits dan in de ochtendspits.

De grootste risicogroep blijken dus de brugklassers te zijn, die voor het eerst een nieuwe en vaak verdere fietstocht af moeten leggen. Het VVN tipt ouders om de fietsroute met hun kinderen te oefenen. Automobilisten worden nogmaals extra geattendeerd op onverwachts overstekende kinderen of slingerende fietsers.

Mobiel op de fiets

Een ander gevaar is het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Het blijkt dat jongeren massaal bellen, appen of muziek luisteren op de fiets. Allemaal zaken die er voor zorgen dat er niet op het verkeer wordt gelet. Steeds vaker is het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer, oorzaak van een ongeluk. Al langer is er de vraag om het verbod op het gebruik van een mobiele telefoon ook op de fiets toe te passen. Het VVN raadt ouders aan om met hun kinderen afspraken te maken over het gebruik van hun telefoon op de fiets naar school.

 

Bron: AD & RD