Afgelopen donderdag meldde de Telegraaf dat stewardess Evelyn van den Heuvel (32) haar werkgever voor de kantonrechter sleept. Van den Heuvel wil dat haar werkgever KLM het ontslag op staande voet, wegens werkweigering, terugdraait. Ernstig ziek is ze geworden van zenuwgassen aan boord van KLM-vliegtuigen en ze heeft intussen last van verschillende klachten. Van den Heuvel eist passend werk en wil dat het ‘Aerotoxic Syndrome’ wordt erkend als beroepsziekte.

Aerotoxic Syndrome

De KLM-advocaten verklaren dat de ziekte waarop Van den Heuvel zich beroept, formeel nooit wetenschappelijk bewezen is. Ook zeggen ze dat ze volgens de bedrijfsarts van KLM niet ziek is. KLM geeft aan alles te hebben geprobeerd om haar aan het werk te houden, zelfs door haar aangepast werk te laten doen.

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het Aerotoxic Syndrome. Onder andere door dokter en ex-KLM-vlieger Michel Mulder. Hij stelt dat er in Nederland 70 piloten, 500 stewardessen en 35.000 veel vliegende passagiers zijn, die chronische klachten hebben. Deze mensen zijn lichamelijk gevoelig voor de chemische stof TCP. De gifstoffen zitten in door olie verontreinigde buitenlucht die door vliegtuigmotoren wordt aangezogen in de cabine en cockpit. Alleen de nieuwe typen toestellen, zoals de Boeing 787 Dreamliner, maken gebruik van een andere techniek luchtverversing aan boord.

Vervolg

Mulder stelt dat Van den Heuvel blijvende schade heeft opgelopen, ook al vliegt ze niet meer. De rechter zal op 8 februari uitspraak doen in deze zaak, een schikking bleek niet haalbaar.

Bron: Telegraaf