Spoorbouwer Strukton is door letselschadeadvocaat Edgar Mulders aansprakelijk gesteld voor de ziekte van voormalig spoorwerker Marco Werff uit Lith. Volgens de advocaat heeft de ex-Struktonwerknemer stoflongen gekregen door het jarenlang werken met spoorballast. Dit zijn de stenen op het spoor, waaruit tijdens werkzaamheden kankerverwekkend kwartsstof kan vrijkomen.

In april onthulde het onderzoeksprogramma Zembla dat spoorwerkers al jarenlang blootgesteld worden aan te hoge concentraties respirabel kwartsstof. Dat is zo klein dat het diep in de longen kan doordringen en onder meer stoflongen en kanker kan veroorzaken. Deskundigen stelden destijds in Zembla, op basis van vertrouwelijke rapporten die bekend waren bij de spoorbranche, dat de spooraannemers en ProRail de Arbowet overtreden en hun zorgplicht niet nakomen.
Tot die conclusie kwam de Inspectie SZW na eigen onderzoek ook. De inspectie eist van de spoorbranche dat de stenen binnen een jaar niet meer gebruikt worden. Voor werkzaamheden in tunnels en in de directe omgeving van treinstations geldt die eis per direct.

Schenden van zorgplicht

Dit alles is voor bovengenoemde letselschadeadvocaat voldoende reden om spooraannemer Strukton aansprakelijk te stellen. “We waren dit al van plan, maar nu de Inspectie SZW met zulke drastische maatregelen komt blijkt opnieuw dat Strukton als werkgever haar zorgplicht al die jaren heeft geschonden. Het is nu aan hen om aan te tonen dat dat niet zo is.” De advocaat wil binnen twee weken een reactie van Strukton. Als aansprakelijkheid niet wordt erkend zal de gang naar rechter worden gemaakt, zo laat de advocaat Zembla weten.

Altijd werken in stof

Marco Werff werkte ruim dertig jaar met de stenen op het spoor. In 2011 kwam hij met stoflongen thuis te zitten. Hij heeft op dit moment een longfunctie tussen de veertig en vijftig procent. Werff is ervan overtuigd dat z’n longproblemen te maken hebben met het werk dat hij altijd heeft gedaan, vertelde hij eerder in Zembla: “Ik ben niet anders gewend dan alleen maar werken in stof, stof, stof. Op dat moment sta je er niet zo bij stil, maar als je thuis komt te zitten door je longen dan denk je toch; dit heeft me genekt.” zo vertelde hij eerder in Zembla.

BRON: bnnvara.nl