Vaak meer verkeersongelukken rond de paasdagen

Meestal is het rond de paasdagen als gevolg van recreatie- en vakantieverkeer op de Nederlandse wegen drukker dan tijdens normale  weekenden. Vooral als de weersvoorspellingen uitkomen en het mooi zonnig weer is, pakken veel Nederlandse dagjesmensen en buitenlandse toeristen hun vervoermiddel om de weg op te gaan naar favoriete bestemmingen zoals de kust, de bollenstreek en andere trekpleisters. Dit jaar zal het weekend van Pasen waarschijnlijk een heel ander aanzien hebben vanwege de coronacrisis. Toch raadt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) vooral motorrijders en wielrenners aan om zoveel mogelijk thuis te blijven.

De NVT geeft aan dat door het coronavirus de mogelijkheden voor opnames en spoedoperaties voor letsels na verkeersongelukken op dit moment nog steeds beperkt zijn. Ondanks dat het aantal nieuwe coronapatiënten voorzichtig lijkt te stabiliseren, liggen de afdelingen en IC’s van de meeste ziekenhuizen nog steeds erg vol. Hierdoor zijn er op dit moment beperkte mogelijkheden om grote aantallen patiënten met botbreuken en andere ernstige letsels te kunnen behandelen. Daarom maken traumachirurgen zich zorgen als Nederland komend paasweekend vanwege het mooie weer massaal op de motor of racefiets stapt.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Motorrijders en wielrenners zijn relatief kwetsbaar bij ongelukken en krijgen jaarlijks veel ernstige letsels. Denk aan botbreuken, borstkasletsel, hersenletsel en inwendige bloedingen. Traumachirurgen voeren elk jaar tijdens het paasweekend een groot aantal spoedoperaties uit vanwege letsels bij motorrijders en wielrenners. De ziekenhuizen kunnen deze zorg normaal gesproken goed aan. Dit jaar is de capaciteit om veel ongevalspatiënten te behandelen echter beperkt door het coronavirus.

Veilig genieten

“Het is heel begrijpelijk dat mensen met dit mooie weer lekker naar buiten willen. Toch kunnen wij alleen maar adviseren om zoveel mogelijk thuis te blijven en proberen te voorkomen dat er nare ongelukken gebeuren. Mochten mensen toch per se op de motorfiets of racefiets willen stappen, wees dan extra voorzichtig en geniet op een veilige manier van het mooie weer,” aldus de NVT.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) deelt de oproep voor fietsers en motorrijders om zo min mogelijk de weg op te gaan. Volgens VVN zorgt Pasen al jaren voor een toename in het aantal verkeersslachtoffers. “Laten we er dit jaar met z’n allen voor zorgen dat er dit weekend sprake is van nul verkeersslachtoffers,” zegt Veilig Verkeer Nederland. Wielrenners en motorrijders die toch op pad willen gaan, worden geadviseerd alleen te rijden, uit te rusten op rustige plekken en drukke routes te vermijden.

BRON: NOS.nl