In de wintermaanden gebeuren er meer verkeersongevallen dan in de rest van het jaar. Voetgangers zijn zelfs vier- tot vijfmaal vaker betrokken bij verkeersongevallen dan in het voorjaar en de zomer. Ook het aantal aanrijdingen met fietsers neemt met factor drie toe. Dat blijkt uit een analyse van de verkeersdata van de politie uit de periode 2014-2016. De Nationale Politie, het Verbond van Verzekeraars en het Belgisch verkeerskundig bureau VIAS Institute presenteerden de nieuwe cijfers afgelopen zaterdag.

De slechte weersomstandigheden in de wintermaanden hebben aantoonbaar een negatief effect op de verkeersveiligheid. Met name in november gebeuren er relatief veel ongelukken. Vooral de zwakke verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, zijn hier de dupe van. Het gaat bijvoorbeeld vaak om mensen die ’s avonds laat nog even hun hond uitlaten of om tieners die onverlicht terugkomen van de sportclub of muziekles. “Mensen denken te snel: het is een klein eindje, verlichting is niet nodig”, aldus woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft al eerder onderzoek gedaan naar de relatie tussen het ingaan van de wintertijd en de verkeersveiligheid. Daaruit bleek een toename van verkeersongelukken in de wintertijd, niet alleen de eerste dag of dagen na de ingang van de wintertijd, maar ook in de maanden daarna. En met name voetgangers lopen door de vroeger intredende schemer en duisternis in deze periode meer risico op een verkeersongeval.

Slechte zichtbaarheid

Veel weggebruikers zijn zich niet bewust van de slechte zichtbaarheid van zichzelf en andere weggebruikers in de donkere maanden, waarschuwen de drie partijen. Daarom adviseren zij verkeersdeelnemers maatregelen te nemen om goed zichtbaar de weg op te gaan in de wintermaanden. Ook de ANWB roept voetgangers op verlichting of reflecterende materialen te dragen, zo meldde het AD afgelopen zaterdag.

Speciale kledinglijn

Veilig Verkeer Nederland heeft zelfs met de Hema een speciale kledinglijn ontwikkeld, ‘Be Seen’, met reflecterende elementen. Ook heeft VVN de dag van 28 oktober uitgeroepen tot Dag van de Fietsverlichting en ze roept alle fietsers op om vanaf deze dag hun fietsverlichting regelmatig te checken. De partijen, die zich hebben verenigd in de STAR-alliantie (Smart Traffic Accident Reporting), vrezen trouwens dat voetgangers nog vaker betrokken zijn bij ongevallen. Maar veel incidenten met voetgangers worden niet gerapporteerd. Als twee auto’s bij een aanrijding zijn betrokken, moet altijd de verzekering worden verwittigd. Daarom zijn die cijfers betrouwbaarder.

BRON: NU.nl