Zwanenberg roept besmette spekblokjes terug

Zwanenberg Food Group B.V. heeft haar afnemers op dinsdag 21 november 2017 laten weten dat tijdens een microbiologisch onderzoek van de productie op 13 november de listeria monocytogenesbacterie is aangetroffen. Het levensmiddelenbedrijf doet daarom een zogenoemde Product Recall uitgaan. Het roept mensen op die spekblokjes van het merk Zwanenberg hebben gekocht deze niet op te eten. Het consumeren van een product dat besmet is met deze listeriabacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Dat risico geldt vooral voor zwangeren vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Zwanenberg Food Group laat weten dat het gaat om spekblokjes met een houdbaarheidsdatum tussen 18 en 22 december 2017. De EAN-nummers van de getroffen producten zijn HE EAN 8714555104626 en CE EAN 8714555104619. Consumenten die een van deze producten hebben aangeschaft wordt verzocht het niet te eten.  Wie het product al in huis heeft, kan de spekblokjes kosteloos terugsturen naar Zwanenberg (ZFG) via Antwoordnummer 475, 7600 VB Almelo zo meldde het dagblad Tubantia deze morgen.
Met 1.600 medewerkers en een omzet van 400 miljoen euro behoort Zwanenberg Food Group tot de leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren en vleesconserven. Het bedrijf verkoopt producten onder succesvolle merknamen, zoals Kips, Zwan, Huls, Linera en natuurlijk Zwanenberg.

Listeriabacterie

Listeria monocytogenes is een bacterie die, in tegenstelling tot de meeste andere bacteriën, zeer goed groeit onder koelkastomstandigheden. Bewaring in de koelkast van de besmette voedingswaar heeft weinig effect in het bestrijden van de listeriabesmetting, omdat de bacterie ook bij 4 graden Celcius doorgroeit, met name in een vochtige omgeving. De koelkast zelf kan zelfs een besmettingsbron gaan worden, aldus informatie van het RIVM over Listeriose. Dat is de naam voor de voedselinfectieziekte die door de listeriabacterie wordt veroorzaakt.
De klachten bij Listeriose kunnen zijn: een grieperig gevoel, koorts, spierpijn, misselijkheid of diarree. Bij mensen met een verminderde weerstand kunnen ook ernstiger klachten optreden zoals hersen(vlies)ontsteking, bloedvergiftiging. Bij zwangeren kan een miskraam optreden. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden, maar meestal 2 tot 4 weken. Ook het Voedingscentrum geeft voedingsadviezen om besmetting met listeria te voorkomen.

Overlever

Onderzoekers van de Universiteit Diergeneeskunde in Wenen publiceerden in juni 2017 de uitkomsten van onderzoek naar het overleven van Listeria monocytogenes. Zij constateerden dat, zelfs als in productieomgevingen de hoogste hygiënestandaarden gelden en worden nageleefd, listeria zich toch kan handhaven. Daarom kunnen ze toch nog in de productieomgeving worden aangetoond, ondanks strikte hygiënemaatregelen.
In zijn cel (genoom) vormt listeria een ‘eilandje’ van twee genen. Deze zitten op één plek van het geheel van erfelijke informatie. Dit vergroot de kans dat de bacterie toch overleeft als hij wordt blootgesteld aan ofwel een pH die hoog is, ofwel aan sterk oxiderende stoffen. De onderzoekers identificeerden de twee genen die een functionele eenheid hadden gevormd. Zij noemen een dergelijk eilandje van twee genen een ‘stress-overlevingsunit’.
Wanneer we beter begrijpen hoe zo’n bacteriële ‘redder in nood’ van twee genen precies functioneert, kan dit volgens de onderzoekers helpen om in de toekomst nieuwe strategieën te ontwikkelen om ons eten veiliger te maken. Aldus een bericht van het VMT van 22 oktober 2017.