Het zal je maar gebeuren: zonder dat je daar zelf op welke manier dan ook maar schuld aan hebt, word je aangereden door een elektrische step. Je loopt daardoor verwondingen op en ook eigendommen worden beschadigd. Wie vergoedt die schade?

Wie vergoedt schade die veroorzaakt is door een elektrische step?

In beginsel is het zo, dat de veroorzaker van het ongeval de schade moet vergoeden. Maar wat nu als die veroorzaker doorrijdt en zijn gegevens niet achterhaald kunnen worden? Of wat als de veroorzaker wel bekend is, maar blijkt niet verzekerd te zijn, of geen verhaal te bieden (de zogenaamde ‘kale kip’)?

Dan is er gelukkig de mogelijkheid om een schadevergoeding te claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer, moet aan 3 voorwaarden worden voldaan:

  • De schade moet in het verkeer zijn veroorzaakt door een motorvoertuig
  • De bestuurder van het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt is aansprakelijk
  • Er is geen verzekeraar bekend bij wie de schade geclaimd kan worden en de veroorzaker vergoedt de schade niet

Schade veroorzaakt door een elektrische step?

Een elektrische step (ook wel e-step genoemd) valt onder de definitie ‘motorrijtuig’, omdat hij voorzien is van een mechanische aandrijving. Art. 185 Wegenverkeerswet is van toepassing als een voetganger, fietser of andere ongemotoriseerde verkeersdeelnemer door een motorrijtuig wordt aangereden.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft nog maar weinig e-steps goedgekeurd voor verkeersdeelname op de openbare weg. Dat laat echter onverlet dat e-steps wel als ‘motorrijtuigen’ worden aangemerkt. Doordat er nog nauwelijks RDW-goedkeuringen zijn afgegeven, zijn er ook nog maar weinig verzekeraars die een verzekering voor e-steps aanbieden. De kans is derhalve groot dat er sprake is van een onverzekerd voertuig als u wordt aangereden door een elektrische step. Als de veroorzaker dan zelf geen dekking biedt voor de schade, kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat fonds biedt dekking ingeval van een onverzekerde, of doorgereden bestuurder. Uiteraard moet u wel kunnen bewijzen dat het u overkomen ongeval is veroorzaakt door de bestuurder van de elektrische step. Dat bewijs zal door getuigenverklaringen geleverd kunnen worden.

“Wij adviseren u om geen elektrische step te huren als het niet duidelijk is dat er een deugdelijke WA-verzekering is geregeld!”

Meer weten?

Hebt u letselschade opgelopen als gevolg van een aanrijding met een elektrische step? Neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Als u de toedracht van het ongeval kunt aantonen, dienen wij graag een schadeclaim voor u in. Over onze kosten hoeft u zich geen zorgen te maken, die kosten worden – als het ongeval te wijten was aan een ander – namelijk ook door ons verhaald.

Neem contact op

Wilt u uw letselschade melden of hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.
Gratis bellen mag ook: 0800 2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Persoonlijke en professionele hulp
  • Ruim 35 jaar ervaring door heel Nederland
  • ✓ Valid number ✕ Invalid number
  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.