Je hebt een verkeersongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. Misschien reed jij, of jouw tegenpartij daarbij op een elektrische fiets of E-bike. Je wilt vast en zeker graag weten hoe het zit met de aansprakelijkheid voor jouw schade. Omdat de wettelijke regelgeving met betrekking tot elektrische fietsen wel kennis van zaken vraagt, doe je er goed aan hulp te vragen bij een erkend letselschadebureau. Drost Letselschade adviseert jou kosteloos, zodat jij weet wat de mogelijkheden zijn om een schadevergoeding te verkrijgen.

Letselschade door ongeval met een elektrische fiets

Je hebt als voetganger of fietser letselschade opgelopen door een ongeval met een elektrische fiets, fatbike of soortgelijk rijwiel? En het ongeval was niet jouw schuld? Dan heb je in principe recht op een schadevergoeding van de verantwoordelijke persoon. Hopelijk kun je wel bewijzen dat jouw letselschade door het verkeersongeval is ontstaan. Laat je in elk geval bijstaan door een erkende letselschade-expert bij het verhalen van jouw letselschade op de tegenpartij! Wanneer mocht blijken, dat je ook voor een deel zelf schuld hebt aan het ongeval, dan kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid en daardoor van een gedeeltelijke schadevergoeding.

Elektrische fiets en aansprakelijkheid

Je hebt als bestuurder van een elektrische fiets zelf letselschade opgelopen door een ongeval met een motorvoertuig? En het ongeval was niet jouw schuld? Bij het bepalen van de aansprakelijkheid geldt dan het wetsartikel dat zegt, dat de bestuurder van een motorvoertuig in principe altijd aansprakelijk is bij een ongeval met een fietser of voetganger. Tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen. Bij een ongeval met een fietser, die ouder is dan 14 jaar, geldt de regel dat de bestuurder van het motorvoertuig voor ten minste 50% aansprakelijk is. Een bestuurder van een elektrische fiets kan dus ook in dit geval te maken krijgen met een gedeeltelijke schadevergoeding.
Sommige elektrische fietsen/e-bikes vallen volgens de wet onder de categorie fiets, terwijl andere weer volgens de wet gezien als brom- of snorfietsen Verschillende regelgeving is op deze verschillende voertuigen van toepassing. Bij de vaststelling van de aansprakelijkheid is dit een punt om rekening mee te houden. Daarom is het raadzaam jouw zaak voor te leggen aan een juridisch goed onderlegde letselschadespecialist. Bij de experts van Drost Letselschade kun je kosteloos advies krijgen over verkeersaansprakelijkheid en letselschadevergoeding.

Regelgeving elektrische fietsen

Voor het rijden op een elektrische fiets zijn in principe dezelfde regels van toepassing als voor het rijden op een gewone fiets. Wel moet een elektrische fiets voorzien zijn trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur en de elektromotor van een elektrische fiets mag een vermogen hebben van maximaal 250 watt. Mocht de elektrische fiets harder gaan dan 25 km/u en/of mocht deze voorzien zijn van een gashendel, dan is de elektrische fiets wettelijk een bromfiets, speedpedelec of snorfiets. Je hoeft een elektrische fiets niet te verplicht te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Echter kan het wel verstandig zijn om een WA-verzekering af te sluiten.

Doe hier onze letselschade test!Als je wilt weten of je recht hebt op een schadevergoeding

Ongeval met een elektrische bakfiets

Elektrische bakfiets letselschadeZe zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, de elektrische bakfiets. Maar wat gebeurt er als je betrokken raakt bij een ongeval met een elektrische bakfiets? Welke regels gelden er in zo’n situatie?
In het geval van een elektrische bakfiets, waar vaak kinderen of meerdere personen worden vervoerd, kan de impact van een ongeval aanzienlijk zijn. Voor elektrische bakfietsen gelden in principe dezelfde regels als voor elektrische fietsen. Dit houdt in dat je rekening moet houden met dezelfde snelheidslimieten en verkeersborden. Een elektrische bakfiets hoeft, net als en gewone elektrische fiets, niet verzekerd te worden voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Echter kan het wel verstandig zijn om een WA-verzekering af te sluiten. Het is ook belangrijk om te weten dat de elektrische bakfiets trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur mag hebben en voorzien moet zijn van een goedgekeurde motor van maximaal 250 watt. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je elektrische bakfiets in een andere categorie vallen met strengere regels en het kan problemen met de verzekeraar opleveren bij een ongeval.
Het is altijd raadzaam om na een ongeval met een elektrische bakfiets juridisch advies in te winnen. Dit om ervoor te zorgen dat je alle rechten en vergoedingen krijgt waar je recht op hebt. De experts van Drost Letselschade helpen je graag.

Meer weten?

Heb je vragen over een verkeersongeval met een elektrische fiets, E-bike of elektrische bakfiets? Wil je meer weten over jouw recht op een schadevergoeding? Ben je benieuwd wat Drost Letselschade voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend en kosteloos advies.

Neem contact op

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.
Gratis bellen mag natuurlijk ook: 0800 2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Persoonlijke en professionele hulp
  • Ruim 35 jaar ervaring door heel Nederland
  • ✓ Valid number ✕ Invalid number
  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.