Groeiende aantal onverzekerde automobilisten zorgelijk

Er rijden steeds meer automobilisten onverzekerd rond omdat ze hun verzekeringspremie niet meer kunnen betalen of door autoverzekeraars geweigerd worden omdat ze strafrechtelijk vervolgd zijn. Dat meldt de Telegraaf.

Dat geldt niet alleen voor drankrijders en snelheidsduivels, maar ook voor autobezitters die gepakt zijn voor het illegaal afsteken van vuurwerk of agressief gedrag op straat en daarvoor een strafblad hebben opgelopen.
Dat stelt de vergelijkingssite Autoverzekering.nl naar aanleiding van analyse van vragen die bij hen zijn binnengekomen. „De afgelopen maanden hebben we zo’n 20 procent meer bellers die melden uit de verzekering te zijn gegooid of te zijn geweigerd”, zegt Willemijn Kuitenbrouwer.

Exorbitante bedragen

„Wel is er één verzekeraar – De Vereende – die notoire verkeerszondaars verzekert, maar die vraagt exorbitante bedragen waardoor de jaarpremie drie keer over de kop gaat voor een gemiddelde auto en kan oplopen tot wel €2.500 per jaar. Mensen bellen dan radeloos op om te vragen waar ze nog meer terechtkunnen. Als wij dan zeggen dat er geen alternatief bestaat, is de consequentie dat ze onverzekerd de weg opgaan.”
Het Verbond van Verzekeraars vindt het zeer onverantwoord wanneer mensen zonder verzekering achter het stuur kruipen. „Voor verkeersslachtoffers is het van belang dat auto’s verzekerd zijn. Want als dat niet zo is, wordt het lastig iets te claimen”, zegt woordvoerder Jan-Willem Wits.

Risicoprofiel

„Autoverzekeraars stellen vragen om het risicoprofiel te kunnen bepalen. Daarbij komt ook het strafrechtelijk verleden aan de orde. Als dat er is, volgt een individueel gesprek waarin bepaald wordt of iemand wordt geaccepteerd en tegen welke voorwaarden dat gebeurt”, weet Wits, die zegt dat er een databank is van mensen met een rijontzegging. „Die wordt door verzekeraars ook bezocht om te checken of een (potentiële) verzekerde wel de waarheid spreekt.”
„Jongeren die op de scooter stappen met een paar biertjes te veel op of illegaal vuurwerk afsteken, staan er niet bij stil dat zij hier nog steeds consequenties van merken als ze een paar jaar later een auto kopen”, waarschuwt Kuitenbrouwer.

BRON: de Telegraaf


Onverantwoord onverzekerd

Automobilisten die onverzekerd in een auto rijden staan vaak onvoldoende stil bij de financiële risico’s die ze daardoor lopen. Omdat automobilisten die onverzekerd rijden en schade veroorzaken de Staat veel geld kosten, houdt de Dienst Wegverkeer (RDW) hier streng toezicht op. Constateert de RDW dat iemand een kenteken op zijn naam hebt staan en dat voor dit voertuig geen verzekering is afgesloten, dan krijgt de eigenaar een boete van 400 euro. Deze boete legt de RDW maximaal drie keer per jaar op. Hierdoor kunnen de kosten voor onverzekerd rijden oplopen tot 1.200 euro.

Behalve de boete die de RDW oplegt, kan de politie een automobilist ook nog een bekeuring opleggen als deze onverzekerd rijdt. Houdt de politie iemand staande en blijkt zijn auto niet verzekerd? Dan krijgt hij een bekeuring van 550 euro. De boetes voor onverzekerd rijden bedragen dus al snel meer dan 1.000 euro. Terwijl je vaak al voor een paar tientjes per maand een autoverzekering afsluit. Je auto verzekeren is dus altijd goedkoper.

Naast boetes en bekeuringen heeft onverzekerd rijden nog meer financiële gevolgen. Als iemand schade rijdt met een onverzekerde auto, dan moet hij de schade zelf betalen. Zeker bij letselschade kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Het is dus echt onverantwoord om onverzekerd de openbare weg op te gaan!