De bekende Amerikaanse journalist en programmamaker Jean Carper komt volgende week naar Nederland om opnames te maken over de geruchtmakende zaak rond de voormalig neuroloog dr. E.N.H. Jansen Steur.

Carper, inmiddels 80 jaar oud, was als medisch journalist de best verkopende auteur van de New York Times en redacteur bij USA Weekend Magazine. Daarnaast was Jean Carper senior medisch correspondent voor CNN. Ze schreef, naast een wekelijkse column die in 600 Amerikaanse kranten verscheen, 24 boeken, waaronder een boek met 100 tips om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Enkele van haar boeken werden een bestseller. Haar boek ‘Stop Aging now’ werd bekroond.

In een documentaire over Alzheimer gaat de in Amerika onderscheiden Jean Carper ruim aandacht schenken aan de misdiagnoses van de Enschedese ex-neuroloog Jansen Steur. Carper komt volgende week naar Nederland om interviews af te nemen met vele betrokkenen. Ze doet dat gedurende drie dagen samen met letselschade-expert Yme Drost die de affaire Jansen Steur aan het rollen bracht.

Drost heeft bijna 200 honderd meldingen gekregen van misdiagnoses van voormalig patiënten. Namens ruim 100 ex-patiënten werd door Drost een civiele claim ingediend. Enkele tientallen patiënten deden via Drost aangifte van strafbare feiten.

Documentaire bedoeld voor filmfestivals en tv-zenders wereldwijd

De documentaire gaat over de ontwikkeling van de ziekte Alzheimer, mogelijk nieuwe behandelingen en talrijke misdiagnoses wereldwijd. Jansen Steur verklaarde globaal tussen 1999 en 2004 vele tientallen patiënten ten onrechte ziek. Velen hoorden van Jansen Steur ten onrechte dat ze leden aan de ziekte van Alzheimer. Ook Multiple Sclerose en Parkinson waren bekende misdiagnoses van de voormalig neuroloog. Eén voormalig patiënt pleegde na het horen van een onjuiste diagnose zelfmoord. Het Openbaar Ministerie start vermoedelijk begin december met de strafvervolging van Jansen Steur, in wat nu al de grootste medische strafzaak ooit heet.

De documentaire, waarvan Carper de producer is, is bedoeld voor onder andere filmfestivals, maar zal ook beschikbaar zijn voor tv-zenders wereldwijd.