Gisteren kwam er een einde aan de reddingsoperatie van het Thaise voetbalteam dat vastzat in een ondergelopen grot. Na weken kwam het bevrijdende bericht dat alle jongetjes en hun coach zijn gered!

Nu is het de vraag of de spelertjes last krijgen van psychische schade. Volgens psychiater Bram Bakker is het goed de jongens nu even met rust te laten. Op de vraag of het team last krijgt van psychische schade antwoordt Bakker: “Het is niet gezegd dat zo’n gebeurtenis tot psychische ellende leidt. De verwerking van een trauma als dit verschilt per persoon”.

Yme Drost, letselschade-expert

Voor de 25-jarige trainer zouden er echter nog meer gevolgen kunnen zijn dan alleen psychisch. Yme Drost, letselschade-expert, stelt dat de coach misschien wel aansprakelijk gesteld kan worden voor de geleden schade: “In Nederland was de coach of de vereniging waarschijnlijk aansprakelijk gesteld. De kinderen waren namelijk aan zijn zorg toevertrouwd. En als de jonge voetballers dan inderdaad ernstig last krijgen van psychische schade door een trauma, dan zou er vervolgens een schadeclaim kunnen volgen. Schade wordt individueel bepaald. Maar vaak gaat het om gemaakte ziektekosten of om minder inkomsten omdat er niet gewerkt kan worden. In dit geval kan het gaan om een compensatie voor gemiste schooljaren”.

Echter is men nu bezig met een feitenonderzoeken. Als er wordt aangetoond dat er sprake is van overmacht, dan vervalt de aansprakelijkheid: “Als er geen andere uitwijkoptie was, of te wel als het een keuze was tussen leven en dood, dan is het een ander verhaal.”

Bron: AD.nl