Deze Tour de France valt op door de ene na de andere valpartij. Robert Gesink, Richie Porte en Mark Cavendish zijn enkele voorbeelden van renners die de Tour na een valpartij moesten verlaten. Een aantal grote renners mag dan zijn afgestapt, letselschade-expert Yme Drost kan nog steeds genieten van de Tour: “En als ik dan kijk, doet ik dat echt niet door mijn bril als letselschadespecialist. Ik kan mij daar prima van afsluiten.”

Claim in Tour de France

Als letselschade-expert ziet Yme Drost echter kansen voor een claim van Cavendish, die uitviel met een gebroken schouder na een vermeende elleboogstoot van Peter Sagan. “Sport is risicoaanvaarding. Daardoor kun je als slachtoffer van een valpartij in het wielrennen normaal gesproken niemand aansprakelijk stellen. Maar het wordt anders als iemand een forse duw uitdeelt, waardoor een andere renner valt. Zo’n duw is een onrechtmatige handeling. Iemand die een ‘collega’ omver duwt, kan daardoor aansprakelijk worden gesteld voor het letsel en de schade van die wielrenner”.

Er zit ook een andere kant aan het verhaal, want er zijn er ook die beweren dat Cavendish al viel voordat hij de uitgestoken elleboog van Sagan raakte. Drost: “Dan zou moeten worden bekeken in hoeverre Cavendish zelf schuld heeft aan zijn val. De uitkomst kan dan leiden tot vermindering van de aansprakelijkheid van Sagan.”

Niet Amerikaans

Yme Drost geeft aan dat hij een zaak als deze niet aan zal nemen: “Dit is in Frankrijk gebeurd, daar geldt het Nederlands recht niet. En ik ben juist expert op het gebied van Nederlands recht. Het zou ook wel erg Amerikaans zijn, hè? Dat ik na zo’n incident ga bekijken hoe ik een renner als klant kan binnen hengelen.”

Directie aansprakelijk stellen?

Bauke Mollema gaf aan dat er gevaarlijke afdalingen zitten in deze Tour. Als je valt op een gevaarlijke steile afdaling, kun je als renner proberen je schade en letsel te verhalen op de Tourdirectie, stelt Drost. Dat kan ook als je, zoals podiumkandidaat Daniel Martin zondag, door een valpartij tijd verliest. Zoiets zie je echter zelden. “Waarom niet? Vaak is het een kwestie van angst. Zoals een patiënt soms zijn arts niet aansprakelijk wil stellen uit angst niet meer geholpen te worden, zo zal een renner niet gauw het gevecht aangaan met de Tourdirectie. Bijvoorbeeld omdat ie vreest problemen te krijgen met zijn ploeg.”

Zo is deze Tour de France voor wielerliefhebber Drost ook interessant om te bekijken vanuit zijn expertise: letselschade.

Bron: Tubantia