Binnen een periode van ruim anderhalf jaar hebben plastisch chirurgen zo’n honderd zware hondenbeetincidenten geregistreerd waarbij operaties noodzakelijk waren, zo meldt EenVandaag. De meeste slachtoffers waren kinderen: 44% van de slachtoffers was onder de 8 jaar en 11% was baby.

Hoogrisicohonden

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) pleit voor landelijke richtlijnen om dergelijke incidenten te voorkomen. Dit is de eerste keer dat de NVPC dit soort incidenten heeft bijgehouden, van oktober 2021 tot juli 2023. Er werden 100 ernstige incidenten geteld waarbij een operatie nodig was. De meest voorkomende hondenrassen die ernstige verwondingen aanbrachten, waren pitbulls, rottweilers, staffordshires en herdershonden. Deze hondenrassen worden aangeduid als hoogrisicohonden.

“Elke hond kan bijten”, merkt plastisch chirurg Brinkman op. “Maar de schade van een hoogrisicohond is vaak ernstiger door hun bijtkracht en het prooi-schudden”. Nick Brinkman ziet regelmatig zware verwondingen. Hij benadrukt dat de honderd gedocumenteerde gevallen slechts het topje van de ijsberg zijn. Niet elk geval komt bij een plastisch chirurg terecht. Bijvoorbeeld als sprake is van enkel botbreuken of wanneer het slachtoffer alleen door de huisarts of op de eerste hulp wordt behandeld. In tragische gevallen kan het slachtoffer zelfs overlijden voordat er een operatie kan plaatsvinden.

Maatregelen

Frank Wassenberg (PvdD) in de Tweede Kamer is benieuwd naar de cijfers als die landelijk zouden worden bijgehouden. Hij wijst erop dat eigenaren van honden vaak het grootste risico vormen, doordat honden niet goed opgevoed worden. Het gaat hem niet alleen om grote, agressieve rassen: “Zelfs een klein ras als een teckel kan ook ernstige verwondingen toebrengen aan een baby.” Wassenberg zegt een motie in te willen dienen voor een verplichte hondentrainingscursus om zowel de veiligheid als het welzijn van dieren te verbeteren.

Chirurg Brinkman is van mening dat er sterkere landelijke maatregelen nodig zijn, met name gericht op hoogrisicohonden. “Ik denk niet dat het aantal slachtoffers daarmee naar beneden gaat. Ik vind het verontrustend dat wij als maatschappij accepteren dat deze agressieve honden onderdeel zijn van ons straatbeeld. Ik hoop heel erg dat de politiek hier wat mee gaat doen. Het lijken alleen cijfers, maar wij zien die mensen op operatietafel liggen met al het leed dat er achter zit.”, zegt Brinkman.

Ook slachtoffer van bijtende hond? Neem contact op voor kosteloos eerste advies

Ben je slachtoffer van een hondenbeet? Schakel dan een ervaren letselschadespecialist van Drost Letselschade in. Wij verzorgen voor jou de aansprakelijkstelling, berekenen je schade en zorgen ervoor dat je een passende schadevergoeding krijgt voor het veroorzaakte letsel. Bij erkenning van aansprakelijkheid zijn voor jou als slachtoffer geen kosten verbonden aan onze dienstverlening. Die verhalen wij namelijk op de aansprakelijke partij. Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Wij vertellen je graag wat we voor jou kunnen betekenen.

BRONNEN
NOS
EenVandaag