Uit ons vorige nieuwsbericht bleek al dat het aantal verkeersongevallen na een jarenlange daling, weer stijgt. Een belangrijke oorzaak daarvan is de smartphone, deze zorgt voor meer onveilige situaties op de weg. Justitie wil het smartphonegebruik in de auto strenger bestraffen, nu het aantal verkeersdoden weer oploopt.

Nieuw wetsvoorstel

Het ministerie van Justitie gaat het gebruik van smartphones achter het stuur aanpakken. Er is een wetsvoorstel in de maak, waarin telefoongebruik in het verkeer onder ‘roekeloosheid’ gaat vallen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit ervoor dat het gebruik van een smartphone in de auto net zo streng bestraft wordt als dronken rijden, dus niet alleen met een geldboete maar eventueel ook met een celstraf. Echter nog belangrijker dan het verhogen van de straffen is volgens VVN, het veranderen van de sociale norm. Het moet gewoon worden om tijdens het rijden een speciale app in te schakelen of even offline te gaan. Net zoals het door onder andere de BOB-campagne, normaal is geworden om geen alcohol te drinken als je nog moet rijden.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu voert momenteel een aantal onderzoeken uit naar de invloed van afleiding door telefoons in het verkeer, waarvan de resultaten dit najaar worden verwacht. Het ministerie stelt dat de helft van de Nederlanders met een smartphone (10 miljoen mensen) het apparaat ook onderweg gebruikt. Volgens VVN zou het technisch mogelijk moeten zijn om het gebruik van een smartphone achter het stuur geheel onmogelijk te maken. iPhones kunnen met de nieuwe iOS 11 bijvoorbeeld een modus inschakelen die de telefoon blokkeert tijdens het autorijden. Samsung gaat zijn Android-app In-Traffic Reply installeren op al zijn smartphones. De app moet ervoor zorgen dat automobilisten minder op hun telefoons kijken.

Bron: Trouw